Mustafa: Mogući su vanredni izbori, ali to je poslednja opcija

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa je u intervjuu za Gazeta Ekspres rekao da je najbolji način za rešavanje problema sa Alijansom za budućnost Kosova (ABK) dijalog, ali nije isključio mogućnost vanrednih izbora na Kosovu, ocenivši je prihvatljivom.

Mustafa: Mogući su vanredni izbori, ali to je poslednja opcija

a sada, DSK ne cilja na mesto predsednika Kosova, jer ima mesto premijera, rekao je Mustafa, kao i to da se o predsedniku razgovara pre vremena “jer jer Kosovo ima predsednika”.

Rasprave između premijera i predsednika ABK se ponavljaju.Takvih neslaganja je bilo  čak i kada je Hoti bio u Vašingtonu. Mogu li ova neslaganja sa vašim koalicionim partnerom odvesti zemlju na izbore?

Ulagali smo i ulagaćemo napore da rešimo nesuglasice oko određenih pitanja kroz razgovore i dijalog kao partneri. Ovo je najbolji način. Izbori su poslednja opcija, ali su prihvatljivi.

Niste isključili izbore, ukoliko ne ne složite oko predsednika. Spomenuta je opcija da ako se ide na izbore vi postanete predsednik. Koliko su ove izjave realne?

Pre vremena se govori o izboru predsednika. Imamo na dužnosti predsednika sa ustavnim ovlašćenjima. Kada za to dođe vreme, pokušaćemo da nađemo dogovor o kandidatu. DSK sada ima premijera i ne traži položaj predsednika. Nadam se da će se naći rešenje, jer ćemo u suprotnom ići na opšte izbore, koji opet ne garantuju da ćemo posle njih imati rešenje za predsednika.

Rasprava o ukidanju Radne grupe kosovske policije koja se bavila istragom korupcije se nastavlja. Da li se premijer konsultovao sa vama kada je doneo ovu odluku i da li je ukidanje te institucije povezano sa činjenicom, kako su objavili neki, da su neki zvaničnici DSK istraživani od strane tog policijskog mehanizma?

Premijer ne treba da se konsultuje o odlukama kojima se sprovode zakoni i Ustav. Premijer je odlučan u borbi protiv kriminala i korupcije mehanizmima koji predviđaju najviši pravni akti, a ne vladinim mehanizmima, jer imamo podelu vlasti. Ono što sam razumeo iz izjava premijera, ljudi iz te radne grupe nastavljaju da vode slučajeve i obavljaju svoj posao kao sastavni deo kosovske policije u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom.

To znači da Vlada nije donela odluku zbog nekog predmeta ili slučaja, već je odlučila da koriguje odluke koje su ranije donete, što je pravo svake vlade.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš