Murtezaj: Vizna liberalizacija za građane Kosova moguća do kraja godine

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Parizu Valjon Murtezaj kazao je da odluka o ukidanju viza za građane Kosova može biti doneta ove godine i dodao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume, prenosi RTK.

Murtezaj: Vizna liberalizacija za građane Kosova moguća do kraja godine

Murtezaj je istakao da odluka o bezviznom režimu za Kosovo može biti doneta na jesen ove godine.

„Kosovo je odavno ispunilo sve tehničke i druge kriterijume iz vodiča EU, sada je pravi trenutak da EU građanima Kosova ponudi slobodu kretanja. Na jesen ove godine može biti doneta krupna odluka kojom bi građanima Kosova bile ukinute vize“, izjavio je Murtezaj.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi izjavio je da čak iako odluka o viznoj liberalizaciji bude doneta ove godine, vize će biti ukinute sledeće godine.

„Proces vizne liberalizacije može da se desi, ne mislim da će to biti do kraja godine,  ove godine može biti samo doneta odluka da se vize ukinu", rekao je Arifi.

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Ljluljzim Peci izjavio je da je zbog promene stava Francuske, moguće da se pitanje vizne liberalizacije za Kosovo ubrza.

„Mislim da će se to desiti ove godine, pošto je Francuska promenila stav i ne verujem da se očekuje neki veliki problem. To sada nije politički problem, to je sada proceduralno pitanje unutar EU, dodao je Peci.

Vizna liberalizacija za Kosovo biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Evropskog saveta 13. oktobra. Češko predsedništvo, u pismu upućenom zemljama članicama EU, navodi da je vizna liberalizacija ključni element u procesu integracije Kosova u EU, koji već kasni.

"Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja još nije obezbedila bezvizni režim sa EU", stoji u pismu češkog predsedništva.

Evropska komisija je do sada više puta preporučila da se vize za Kosovo liberalizuju, pošto je prema ovoj komisiji Kosovo ispunilo kriterijume koje zahteva Evropska unija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš