MTS dobio frekvencije za 30 lokacija na Kosovu

Kosovsko Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije, saopštilo je da je srpskom operateru mobilne telefonije dodeljena mreža frekvencija, privremena licenca i ograničena infrastruktura.

MTS dobio frekvencije za 30 lokacija na Kosovu

Kosovsko Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije, saopštilo je da je srpskom operateru mobilne telefonije dodeljena mreža frekvencija sa privremenom licencom i ograničenu infrastrukturu.

Kosovska Kamenica, Gračanica, Vrbovac, Ranilug, Šilovo, Donja Budriga, Štrpce, Brezovica, Velika Hoča, gotovo sva mesta na severu Kosova, kao i manastiri Visoki Dečani, Devič, zatim Pećka Patrijaršija, uskoro će imati signal srpskog mobilnog operatera, pošto će u ovim mestima biti postavljene bazne stanice.

Kako je saopštio ARKEP, MTS-u je dodeljen “spektar frekvencija, koje će koristiti u skladu sa privremenom dozvolom, radi pružanja usluga mobilne telefonije, a prema ograničenoj infrastrukturi na Kosovu”.

Ova odluka je rezultat dogovora Prištine i Beograda u Briselu, kojim se predviđa da srpski operater ima ograničenu i privremenu licencu za rad, dok se Kosovu dodeljuje međunarodni pozivni broj.

Srpska kompanija MTS je sada već registrovana u kosovskoj Agenciji za registraciju preduzeća pod imenom “MTS D.O.O”, i kao kosovska kompanija počinje da posluje prema kosovskim zakonima.

U odluci o dodeli frekvencija obrazlaže se da je ista doneta u skladu sa Sporazumom telekomunikacijama postignutim između Kosova i Srbije 2013, tačka 4, koji određuje da će kosovske vlasti novoj mobilnoj kompaniji izdati privremenu dozvolu u skladu sa kosovskim zakonima, koja će poslovati u okviru ograničene infrastrukture.

Kako je na web sajtu saopštilo Regulatorno telo, MTS je u decembru prošle godine podneo aplikaciju kosovskoj Agenciji za registraciju preduzeća, nakon čega je formirano kao nova kompanija koja posluje na Kosovu.

Kao novoformirana kompanija, MTS je podneo prijavu ARKEP-u 30. decembra 2015. godine, radi poslovanja u oblasti mobilne telefonije.

Nakon toga, 15. januara 2016. Vlada Kosova je donela odluku o sprovođenju sporazuma i dodelila je privremenu dozvolu MTS-u u aprlu 2016, čime MTS postaje kompanija koja posluje u sektoru telekomunikacija, saopšteno je.

ARKEP je 2. decembra 2016. doneo  odluku o dodeli frekvencija koje će ova kompanija koristiti tokom “privremenog i teritorijalno ograničenog poslovanja”.

Na osnovu odluke Regulatornog tela Kosova, MTS će moći da koristi 30 lokacija za postavljanje antena.

Poređenja radi, dve najveće telekomunikacione kompanije na Kosovu, Telekom i IPKO, imaju više od 500 takvih lokacija.

MTS će imati 60 hiljada brojeva na raspolaganju, dok ostale kompanije imaju po 2 miliona brojeva.

Na osnovu saopštenja, MTS će raditi “dok na Kosovo ne uđe treći mobilni operater”.

U odluci ARKEP-a piše da je na osnovu postojeće metodologije, određeno je korišćenje frekvencija za period od 15 godina.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš