"Možemo da potpišemo sporazum koji uključuje priznanje"

Potpredsednik Vlade Kosova, Enver Hodžaj, izjavio je danas na Bledu da će Priština učiniti sve da dođe do mirovnog sporazuma, iako je, kako je rekao, "predsednik Aleksandar Vučić poslednji čovek u Srbiji kome veruje", preneo je AP.

"Možemo da potpišemo sporazum koji uključuje priznanje"

"Mi smo posvećeni dijalogu, a Vučić je poslednji čovek u Srbiji kome verujemo. Međutim, ja sam istoričar po obrazovanju i znam da mirovni sporazum sklapate sa neprijateljima, a ne sa prijateljima", rekao je Hodžaj na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu u okviru Bledskog strateškog foruma na temu: "Zapadni Balkan: Izgubljene godine ili nova nada?".

Hodžaj je rekao da je razočaran time što je Vučić u govoru u Severnoj Mitrovici, kako tvrdi, pozitivno govorio o Slobodanu Miloševiću.

Kako navodi portal Juropien vestern Balkans (European Western Balkans), Hodžaj je, međutim, odbio da odgovori moderatoru skupa, novinaru "Ekonomista" Timu Džudi na pitanje da li bi prihvatio sporazum koji obuhvata razmenu teritorija i to severnih kosovskih opština za Preševsku dolinu, kao i priznavanje od strane Beograda i članstvo u UN.

On je umesto odgovora samo rekao da bi "Kosovo želelo da upotpuni državnost kao multietnička zemlja, u okviru sadašnjih granica".

Hodžaj je rekao da bilo kakav sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom mora uključivati srpsko priznanje nezavisnosti Kosova i prijem Kosova u UN.

Hodžaj je na konferenciji u Sloveniji rekao i da će pregovori biti "veoma kompleksan proces".

"Možemo da potpišemo sporazum koji uključuje priznanje Kosova. Ne možemo da potpišemo ništa drugo. Rešenje za Kosovo je Savet bezbednosti u Njujorku", rekao je Hodžaj.

Pored procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, glavne teme panela bile su referendum u Makedoniji i uloga EU na Zapadnom Balkanu, navodi EWB.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš