Može li Arben Vitia da odloži lokalne izbore?

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je izjavila da je Ministrastvo zdravlja nadležno za odlaganje izbora, ali prema pravnicima ministrastvo ne može samostalno doneti takvu odluku, prenosi Ekonomija onlajn.

Može li Arben Vitia da odloži lokalne izbore?

Većina političkih stranaka se zalaže da se lokalni izbori održe 17. oktobra kako je i planirano. To su potvrdili i na sastanku sa Vjosom Osmani. 

Ekonomija onlajn podseća da su Vjosa Osmani i Aljbin Kurti bili za to da se izbori odlože prema preporuci Nacionalnog instituta za javno zdravlje, iako su pre sedam meseci okupili hiljade ljudi u preizbornoj kampanji, a preporuke zdravstvenih stručnjaka su tada bile iste kao i sad.

Sada je Osmani rekla da će poštovati mišljenje političkih subjekata, ali da odluku o odlaganju može doneti ministarstvo zdravlja. To je predviđeno zakonom o pandemiji koji ovlašćuje ministrastvo zdravlja da ograniči određena ljudska prava i slobode. 

Izvršni direktor Pravnog instituta Kosova Ehat Miftaraj smatra da, s obzirom na mišljenje Venecijanske komisije, ministar Arben Vitia ne može samostalno doneti takvu odluku.

Uprkos činjenici da je Skupština odobrila ovaj zakon, odluku o odlaganju izbora ne može doneti samo ministarstvo bez prethodnih konsultacija.

Prema Miftaraju, sve ostalo predstavljalo bi kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda i posledično, ozbiljno kršenje Ustava.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš