Ministarstvo pravde predlaže oduzimanje ilegalne imovine bez presude

Od tri opcije date u nacrtu dokumenta o neopravdano stečenoj imovini, Ministarstvo pravde se zalaže za onu koja predviđa izradu novog zakona koji bi omogućio njeno oduzimanje bez presude, prenosi Koha.

Ministarstvo pravde predlaže oduzimanje ilegalne imovine bez presude

Kako navodi ovaj medij, jedan od razloga za podršku opciji kod koje bi nelegalna imovina bila oduzeta bez presude je taj što dosadašnja praksa nije uspela i što je ukupna vrednost konfiskacije mala.

U nacrtu dokumenta su navedeni i podaci za oduzetu i zamrznutu imovinu, gde u poslednjih šest godina vrednost zamrzavanja i zaplene dostiže iznos od 180 miliona evra, dok vrednost konačnih oduzimanja  samo 3,5 miliona evra. Do sada je na osnovu važećeg zakonodavstva oduzimanje imovine izvršeno samo ako je donesena pravosnažna presuda.

U nacrtu dokumenta koji je juče izašao na javnu raspravu date su i dve druge opcije. Jedna je status quo, tako da se ništa ne menja u sadašnjim propisima, a druga mogućnost poboljšanja postojećeg pravnog okvira, ali obe, prema koncept-dokumentu, ne bi unele promene u ovoj oblasti, piše Koha.

"Ako bi treća opcija bila usvojena i usvajanje novog zakona koji omogućava oduzimanje neopravdano stečene imovine u odsustvu presude, Kosovo ne bi bilo prva država u regionu, a kamoli u Evropi koja preduzima takvu akciju", navodi se u dokumentu.

Što se tiče dileme da li Zakon o povećanim nadležnostima za oduzimanje imovine treba da se ukine usvajanjem predmetnog zakona, u dokumentu se kaže da će ova dva zakona delovati i odvojeno i paralelno jedan sa drugim.

Nacrt dokumenta govori o dva modela konfiskacije. Prvi model građanske konfiskacije usmeren na imovinu ilegalnog porekla, model koji je u pravnom žargonu poznat kao stvarna konfiskacija.

"Prema ovom modelu, u slučajevima kada tužilac ili drugi ovlašćeni organi sumnjaju da je imovina određenih osoba stečena nezakonitom aktivnošću, oni mogu podneti zahtev za oduzimanje imovine čak i u slučajevima kada protiv takvih lica nema presude", navedeno je u koncept dokumentu.

Dakle, prema ovom modelu kaže se da bi oduzimanje imovine ilegalnog porekla bilo dozvoljeno, iako nije unapred dokazano da je počinjeno krivično delo putem kojeg je ta imovina stečena, navodi Koha.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš