Ministar zdravlja Armend Zemaj posjetio Opštinu Dragaš

Danas je Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj, na poziv zamjenika ministra Rada i socijalne zaštite, Adnana Redžeplara, posjetio Opštinu Dragaš.

Ministar je u radnu posjetu Opštini Dragaš došo zajeno sa zamjenikom ministra za povratak Seljimom Krujezijim, kao i drugim saradnicima. On se u okviru radne posjete najpre sastao za gradonačelnikom opštine Šabanom Šabaniom koji je dočekao ministra zajeno sa Zamjenikom ministra rada i socijalne zaštite, Adnanom  Redžeplarom,  potpredsjednicima Opštine, direktorom Direktorijata Zdravlja kao i koordinatorom za prava zajednice.

Gradonačelnik Opštine Šaban Šabani je u svom uvodnom izlaganju  upoznao ministra Zemaja  o situaciji u Opštini nastalom pandemijom koronavirusa,  o boju inficiranih i umrlih od početka  pandemije iz opštine Dragaš,  kao i svim aktivnostima koje preduzima Opštinski  Krizni štab kako bi se zaustavilo širene korona virusa.
Zamjenik ministra Adnan Redžeplar govoreći o specifičnim potrebama manjinske zajednice na Kosovu naglasio da je preko potrebno poštivanje procenta za upis studenata manjinske zajednice na Kosovu  na osnovu administrativnog uputstva, te naglasio da je u prošlom periodu bilo raznih zloupotreba oko upisa studenata iz većinske zajednice na rezervisana mjesta za manjine. On je naglasio da su manjinama na Kosovu potrebni kadrovi raznih specijalnosti, naročito iz oblasti medicine. Zamjenik ministra Adnan Redžeplar je takođe  zatražio od ministra da odobri specijalizacije doktorima iz opštine Dragaš, jer je opština Dragaš u deficitu s pojedinim specijalnostima medicinske struke.

Potpredsjednik za zajednice Šerif Aga je govoreći o situaciji nastalom pandemijom koronavirusa naglasio da nakon ove posjete očekuje da ministar pomogne Centar porodične medicine tehničkim pomagalima u borbi protiv pandemije, istakavši da je opština Dragaš kao multietnička opština ima potrebe da
 da osigura lečenje pacijentima u svojoj opštini, zbog same daljine i transporta bolesnika  u regionalnu bolnicu u Prireznu.
Koordinator za prava zajednice Uzair Hamza zatražio je od ministra da ministarstvo insistira na  poštivanje  zakona o upotrebi jezika naročito je to važno tokom ove pandemije naglasio je Uzair Hamza  jer je najveći problem što su sve odluke i preporuke nacionalnog instituta i ministarstva na jednom jeziku i da nije web  portala koji pišu na bosanskom jeziku građani ne bi bili upoznati s nijednim uputstvom  niti preporukom  u vezi pandemije niti bi policija imala osnovi da nekoga kazni za ne nošenje maske ili poštivanje drugih preporuka, jer građani nemaju informacija na svom jeziku a to dodatno otežava borbu protiv ove pandemija  istakao je Uzair  Hamza i nastavio . Portali na Kosovu su tokom ove pandemije ti koji prevode preporuke i obavještavaju građane , a to je prje svega obaveza države.
Ministar je pažljivo saslušao sve probleme   i primjedbe i veoma pažljivo odogovorao na sva postavlja pitanja te obećao da će preduzeti sve što je u njegovoj moći a što je u skladu sa zakonom kako bi pomogao  je građanima ove opštine koji imaju podjednaka prava kao ravnopravni građani kosova.
 Nakon toga ministar Zemaj je u pratnji direktora Direktorijata zdravlja, Behara Brenolija i delegacije Opštine posjetio  Glavni centar porodične medicine.
Ministra su na ulazu u Glavni centar porodične medicine srdačno dočekali svi zaposleni u ovom centru, a ministar je  do detalja od strane direktora Behara Brenolija  i direktora Centra Ramadana Jašarija upoznat sa svim aktivnostima i problemima   s kojma se suočavaju u ovom teškom periodu.
On je obišao hitnu službu i laboratoriju Centra porodične medicine a upoznat je s aktivnostima oko izgradnje novog prijemnog odjeljenja koje će imati mnogo veće kapacitete.
Ministar je obećao da će u narednom periodu usprkos zakonu koji reguliše broj zaposlenih u periodu pandemije povećati broj zaposlenih koji su neophodni za funkcioniranje u ovom periodu pandemije kao i objezebediti svu neophodnu tehničku opremu uključujući i zaštinu opremu za zaposlene

 

Izvor: (Redakcija gorapress.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš