Merovci: Kosovu neophodna izborna reforma

Stručnjak za izborni proces Adnan Merovci izjavio je da na Kosovu mora da se sprovede tehnička izborna reforma i naglasio da mora da postoji izborni kodeks, tako da svi izazovi mogu da se prilagode izbornom procesu, prenosi RTK.

Merovci: Kosovu neophodna izborna reforma

Merovci je u izjavi za Kosova Pres naveo da je bilo mnogo nepravilnosti u prebrojavanju glasova i predložio da se činovnici biraju putem javnog nadmetanja, a ne kao “militantni politički subjekti”.

Takođe, on ističe da glavnu krivicu za te nepravilnosti snosi sama Centralna izborna komisija.

Dok govori o izbornoj reformi, Merovci ne vidi direktno računanje u Centru za brojanje i rezultate kao rešenje, jer bi bilo i mnogo nepravilnosti u tom slučaju.

Prema njegovim rečima, treba promeniti i procenat izbornog cenzusa.

Merovci kaže da bi građani Kosova mogli ponovo izaći na birališta, ali ne zbog izbornog procesa, već zbog neuspeha da se formira vlada.

“Najveći problem izbornog procesa je brojanje glasova građana. Glasanje putem putem pošte je loš način, zbog nepravilnosti i poteškoća”, ukazao je on.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, koji teži ka novoj izvršnoj vladi, obećao je da će dolaskom na čelo vlade dijaspora glasati u konzulatima, a ne putem pošte. Zato Merovci kaže da bi to bio dobar način da se izbegnu nepravilnosti.

Inače, trenutno odlukom IPŽP vrši se ponovno brojanje glasova na 1.428 biračkih mesta.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš