Mediji: Izbori na Kosovu odlažu sastanak u Parizu?

Ako na Kosovu budu raspisani izbori, sastanak u Parizu o Kosovu najverovatnije će biti pomeren i neće biti održan u septembru, saznaje Blic iz diplomatskih izvora.

Mediji: Izbori na Kosovu odlažu sastanak u Parizu?

Tokom nedavne posete Srbiji, predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je da će organizovati sastanak s liderima Srbije i Kosova, kao i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da bi se „pronašlo globalno i održivo rešenje“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić precizirao je ranije da bi to moglo biti u septembru, ali se u međuvremenu Kosovo našlo u političkoj krizi nakon što je premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku, zbog poziva Specijalnog suda.

Sagovornik Blica iz diplomatskih krugova kaže da su oči sada uprte u Kosovo.

"Ukoliko bude odlučeno da Kosovo ide na izbore, sastanak u Parizu najverovatnije neće biti održan u septembru. Ne treba očekivati ni neke velike poteze koji bi doveli do dijaloga jer će izbori diktirati ponašanje kosovskih političara. Ne može da se zamisli da bi se bilo ko od njih odlučio da, recimo, povuče takse u predizbornoj kampanji. To bi bio politički autogol jer su upravo na taksama zaradili političke poene", napominje sagovornik Blica.

U prilog ovoj tvrdnji ide i odlaganje posete savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džona Boltona, upravo zbog izbora i neukidanja taksi.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže za Blic da ga odlaganje sastanka ne bi iznenadilo.

"Za očekivati je da strani zvaničnici prvo sačekaju da se održe izbori i formira Vlada Kosova pa da organizuju sastanak. Izborima se odlaže i dijalog", kaže Dačić.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš