"Mediji imaju presudnu ulogu u sprečavanju ekstremizma"

Mediji imaju presudnu ulogu u sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizma, zaključeno je konferenciji "Uloga medija u suzbijanju nasilnog ekstremizma", koju je organizovala misija Oebsa na Kosovu.

"Mediji imaju presudnu ulogu u sprečavanju ekstremizma"

Na konferenciji su govorili istaknuti domaći i strani eksperti, predstavnici medija, građanskog društva, policije, kao i Islamske zajednice na Kosovu.

Kosovo je usvojilo nacionalnu strategiju o borbi protiv ekstremizma i radikalizacije, koja vodi ka terorizmu. Strategija će se organizovanjem konkretnih aktivnosti usresrediti na primenu četiri cilja.

"Ne možemo da zaboravimo prošlost i ignorišemo činjenice, ali verujem da je Kosovo na pravom putu, da će u svojim naporima i dalje biti ravnopravni partner u regionalnim i međunarodnim inicijativama. Pozivam medije da budu ravnopravni partneri u ovom poduhvatu, bez njih primena strategije ne bi bila moguća", rekao je Ljuljzim Fuštrica, Nacionalni koordinator za VERLT.

Kosovski mediji uglavnom objavljuju statističke podatke o nasilnom ekstremizmu, a ne bave se suštinom nastanka ovog fenomena, kaže novinarka Ana Marija Ivković.

"Jedan od razloga za to je što ne postoje resursi da se dublje prodre u tu temu. S druge strane, postoji nedostatak informacija ali deo odgovornosti imaju i neki trenutni medijski trendovi gde imamo situaciju da se zapravo više podstiče kvantitet nego kvalitet. Da je što više informacija, da se objave što pre pa čak i u nekom trenutku kada one nisu u potpunosti proverene", rekla je Ana Marija Ivković, noviranarka Kosseva. 

Iz Saveta za štampu Kosova kažu da su pojmovi nasilni radikalizam i ekstremizam za novinare na Kosovu relativno novi i da oni još uvek nedovoljno pripremljeni da detaljnije izveštavaju o ovoj društvenoj pojavi.

"Prvo što nisu znali šta je ekstremizam, u smislu da li je to neki novi pojam i ako je tako onda kako ćemo da se bavimo time. Najviše problema je bilo oko terminologije i mislim da je to problem koji nije rešen još uvek. Ali isto tako bilo je i senzacionalizma", kaže Imer Muškoljaj, predsednik Saveta za štampu Kosova.

Jedna od osnovnih odgovornosti medija u izveštavanju o nasilnom ekstremizmu je da ne smeju objavljivati zapaljive sadržaje koji mogu dovesti do ozbiljnih posledica i negativnih efekata, kažu iz Oebsa.

"Diskriminaciona upotreba treminologije poput ekstremista, islamista, terorista, kao i preterivanje u izveštavanju i generalizacija tema i problema, ustvari može da izazove sukob među zajednicama i poveća predrasude, može imati sasvim suprotan efekat od željenog", rekao je Jan Bratu, Šef misije OEBS-a na Kosovu.

Na konferenciji je predstavljen vodič za izveštavanje o nasilnom ekstremizmu, koji će uz preporuke biti dostavljen udruženjima novinara. Zlatno novinarsko pravilo–objektivno izveštavanje, zasnovano na činjenicama, važi i za izveštavanje o nasilnom ekstremizmu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš