Mediji: Haradinaj će morati da proguta veliku žabu

Novi kosovski premijer Ramuš Haradinaj moraće pre svega da proguta veliku žabu i prizna zajednicu srpskih opština na Kosovu, pišu nemački mediji.

Mediji: Haradinaj će morati da proguta veliku žabu

Ta zajednica će, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini postati država u državi, piše danas nemački dnevnik Tagescajtung, a prenosi Dojče vele.

List navodi da su pre svega glasovi srpske manjine na Kosovu pomogli bivšem vodji OVK Haradinaju da postane premijer Kosova. A kako će se on ponašati u toj situaciji, to nije teško predvideti jer i EU i međunarodna zajednica, baš kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić žele da Haradinaj ispuni neke uslove, dodaje list.

List dodaje da zajednicu srpskih opština Brisel smatra preduslovom integracije obe zemlje u EU.

Haradinaj, koji se još prošle godine - kao opozicioni političar - žestoko borio protiv tog zahteva, sada je pojeo kredu i pravi se da je "realan političar". Njegov nekadašnji partner u koaliciji, predsednik Pokreta za samoopredeljenje Aljbin Kurti, svim silama želi da spreči osnivanje zajednice srpskih opština na Kosovu. Kurtija već sada Srbija, EU i SAD smatraju glavnom smetnjom, mada su mladi na njegovoj strani, dodaje list.

S druge strane, Haradinajeva vlada je na klimavim nogama. A Vučić može mirno da posmatra unutrašnjopolitičke konflikte na Kosovu: oni su dobri po njega, piše Tagescajtung.

Uz pitanje "kako da srpska vlast objasni narodu da jednog ratnog zločinca goni preko Interpola, a s druge strane je glasovima srpske manjine na Kosovu od njega načinila premijera" list dodaje da će "Vučić to sigurno uspeti" jer "ima poslednju reč u svojoj zemlji a štampu čvrsto drži u rukama i sada je još bliži cilju da se umeša i u vladu Kosova".

Dnevnik podseća da Srbija nije priznala nezavisnost Kosova i dodaje da to ni u doglednoj budućnosti neće morati da učini.

Handelsblat piše da "srpska manjina na Kosovu namerava da svojim učešćem u novoj vladi spreči formiranje armije" i dodaje da će Srbi"sprečiti i druge odluke albanske većine koje su protivne njihovim interesima".

"Novoformirana kosovska vlada zavisi od dobre volje srpskih poslanika u parlamentu. Preko poslanika koje vodi Beograd Srbija je prvi put dobila direktan uticaj u Prištini. Kosovo na kojem žive gotovo još samo Albanci, od pre devet godina je nezavisno od Srbije i sada ga priznaje 115 država širom sveta. EU već godinama bezuspešno pokušava da posreduje medju zavadjenim susedima", navodi list.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš