Mandl: Izbori su bili demokratski, nedostajalo političke slobode u srpskim sredinama

Redovni lokalni izbori na Kosovu, 17. oktobra, bili su demokratski, izborni proces je pokazao "visoki profesionalizam, integritet institucija i građana", ali je bilo i propusta, poput "nedostatka političke slobode u srpskim sredinama", preliminarna je ocena Izborne posmatračke misije EU na Kosovu.

Mandl: Izbori su bili demokratski, nedostajalo političke slobode u srpskim sredinama

Šef Izborne posmatračke misije EU na Kosovu Lukas Mandl je na konferenciji za medije rekao da su izbori bili dobro organizovani.

"U nedelju je narod Kosova iskoristio svoje građansko pravo, a što je kulminacija demokratije. Izborni proces još uvek traje, još uvek se prebrojavaju glasovi u centrima. Ovo su preliminarni zaključci. Lokalni izbori su bili dobro organizovani i poštovana je sloboda tokom kampanje. Izuzev opština sa srpskom većinom gde je politička sloboda bila ograničena. Finansiranje kampanje nije bilo transparentno", rekao je Mandl.

Mandl je istako da su posmatrači EU na dan izbora posetili skoro 400 biračkih mesta širom Kosova i da su na terenu zabeležili nekoliko nepravilnosti.

"Bilo je slučajeva potpomaganja glasanja, u nekoliko slučajeva je zabeleženo da su birači imali istekla dokumenta. Uočili smo da je Srpska lista monopolizovala politički život Srba na Kosovu  i kao što sam pomenuo, Misija EU je u razgovoru sa građanima saznala da je njima bilo prećeno i da su bili pod pritiskom od strane kandidata Srpske liste i njihovih aktivista", dodao je Mandl.

On je istakao da je Centralna izborna komisija radila transparentno, dok su mediji generalno uravnoteženo i pravično izveštavali. Predizborna kampanja je takodje po njegovom mišljenju, protekla relativno dobro.

"Jos smo u vreme pandemije. Kandidati su se uglavnom tokom kampanje  usresredili na medije. Infrastruktura u opštinama bila je glavna tema tokom kampanje, zatim teme iz oblasti zdravstva i obrazovanja.  Kandidati iz manjinskih zajednica su isključivo vodili kampanju među svojom zajednicom. RTK i nekoliko privatnih medija pozitivno su uticali na kampanju. Zastupljena je bila i online kampanja", dodao je Mandl.

Izborna posmatračka misije EU raspodelila je oko 100 posmatrača širom Kosova na dan izbora, iz zemalja članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske. Misija će ostati na Kosovu da prati i drugi krug izbora za gradonačelnika i predsednike opština, koji će se održati 14. novembra.

Ova misija radi pod kodeksom ponašanja koji zahteva strogu političku neutralnost i radi u skladu sa Deklaracijom principa za međunarodno posmatranje izbora.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš