Maljoku zahteva da Priština proglasi Edija Ramu nepoželjnom osobom

Inicijativa predsednika Srbije i premijera Albanije i Severne Makedonije „mini Šengen“ izaziva sve veći broj negativnih reakcija u Prištini. Najnovija i jedna od najoštrijih uperena je prema premijeru Albanije, Ediju Rami, a kojom kosovski sociolog i univerzitetski profesor, Fadilj Maljoku (Fadil Maloku), zahteva od kosovskih zvaničnika da albanskog premijera proglase nepoželjnom osobom.

Maljoku zahteva da Priština proglasi Edija Ramu nepoželjnom osobom

„Edi Rama, pre nego što podrži Mini Šengen sa Slovenima (Srbijom gde u preambuli njenog Ustava, još uvek definiše Kosovo kao sastavni deo i Makedonijom, koja u svom ‘stomaku’ sociopolitičkom i demografskom ima više od 35% etničkih Albanaca?!) trebalo bi da podrži čak možda i formalno, albanski Mini-šengen“, oglasio se ovaj sociolog preko Fejsbuka.

„Ali on čini suprotno! Očito da ovaj čovek, okružen pro-srpskim savetnicima, vraški radi za jednu mini Balkansku Jugoslaviju“, poručuje takođe Maljoku.

Maloku nije prvi koji je stvaranje „mini Šengena uporedio sa stvaranjem „nove Jugoslavije“.

Predsednik LDK, Isa Mustafa, osim što smatra da ovaj sporazum vodi ka „novoj Jugoslaviji sa Albanijom, ali bez Hrvatske i Slovenije“, mišljenja je da on predstavlja „politiku udaljavanja zemalja Zapadnog Balkana od puta evropskih integracija“ i da ih „stavlja ih u skrovište Evroazije kojom dominira Rusija“.

Osim Mustafe, o „četvrtoj Jugoslaviji“ govorio je i Aljbin Kurti, uz druge prištinske zvaničnike, uključujući i predsednika Kosova, koji su već izrazili svoja negodovanja povodom ove inicijative. Tači, koji je takođe bio pozvan da prisustvuje samitu u Ohridu, svoje odsustvo pravdao je time da „Kosovo ostaje privrženo svom putu ka EU i NATO-u i da nema nameru da svoju evroatlansku perspektivu zameni bilo kojom regionalnom inicijativom“.

Odlazeći kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, koji je zbog toga što mu je, kako je juče rekao, poziv „prekasno stigao“ odustao je takođe od sastanka u Ohridu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš