Lumnica: 20 radnika KEK-a umrlo od raka za godinu dana

Zaposleni u Kosovskoj energetskoj korporaciji (KEK) nastavljaju da rade u teškim i uslovima štetnim po zdravlje. Samo tokom 2019. godine 20 zaposlenih u ovoj korporaciji je umrlo od karcinogenih bolesti od kojih su, kako se sumnja, oboleli tokom rada, prenosi Koha.

Lumnica: 20 radnika KEK-a umrlo od raka za godinu dana

Ove navode izneo je predsednik sindikata zaposlenih u KEK-u, Nedžat Lumnica (Nexhat Llumnica) zaključivši da su radnici izloženi velikom riziku tokom rada.

„Ima elektrana u kojima ima otrovnih gasova, ali imamo i površinske kopove sa otrovnim gasovima, prašinu i druge materije za koje se sumnja da mogu uzrokovati kancerogene bolesti“, dodao je.

Kako objašnjava, zdravlje radnika KEK-a ugroženo je lošim uslovima za rad a zbog nedostatka zaštitne opreme. Iako su od rukovodstva KEK-a tražili da se oprema obezbedi u najkraćem roku, kako navodi, do toga nije došlo.

„Radnici koriste ličnu zaštitnu opremu, ali i nje nema dovoljno u poslednje vreme. Sva oprema koju je kupio KEK prolazi kroz tender, a zbog postupka nabavke ta oprema stiže sa zakašnjenjem“, naglasio je Lumnica.

Osim nedostatka opreme za rad, radnici KEK-a, po navodima Lumnice, diskriminišu se i na druge načine, a među kojima su: nepoštovanje uslova o godišnjem odmoru, plaćenom bolovanju.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš