Lokalni izbori

Lokalni izbori na Kosovu: Do 11 sati izašlo 10,05 odsto građana

Kosovo bira lokalno rukovodstvo u 38 opština. Do 11 sati glasalo je 10,05 odsto (na ovom linku možete pratiti izlaznostu u realnom vremenu) upisanih građana, izjavila je Valjedete Daka, predsednica Centralne izborne komisije Kosova.

Lokalni izbori na Kosovu: Do 11 sati izašlo 10,05 odsto građana

Daka je navela da glasanje u svim biračkim centrima protiče normalno. Inače, na prošlim izborima 2013. do 11 sati glasalo je 12 procenata upisanih birača.

Svi birački centri na Kosovu otvoreni su na vreme, u 7 sati, osim jednog u Južnoj Mitrovici, u selu Suvi do, gde je nedostajao birački spisak.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, nakon glasanja pozvao je građane da se masovno odazove glasanju, te se zahvalio svim mehanizmima koji su radili na organizaciji izbora.

"Ovo je jedan dobar početak današnjeg dana. Nadam se da će svi mehanizmi, civilno društvo, posmatrači i mediji biti na vrhu svog zadatka a kako bi se ovaj važan i demokratski proces okončao uspešno", izjavio je Tači.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, nakon glasanja pozvao sve građane da iskoriste svoje građansko pravo.

"Pred Kosovom je mnogo posla a deo posla se završava po opštinama. Samo radom možemo da postignemo razvoj i ekonomski rast a to zahteva aktivnu ulogu građana", kazao je Haradinaj.

Širom zemlje angažovano je 86 tužilaca koji će izbliza pratiti izborni proces.

Veliki odziv građana, uglavnom u organizovanim grupama, u jutarnjim satima uočen je i na ulicama Severne Mitrovice.z Policije Kosova rekli su za RSE rekli da izborni tok protiče mirno.

Kandidati i obećanja iz kampanje

Na izborima učestvuje 204 kandidata za gradonačelnike, od kojih samo osam su žene, dok su u trci za lokalnu skupštinu 6,877 kandidata. Pravo glasa ima preko 1.8 miliona stanovnika, a glasaće se u 899 biračkih centara širom cele zemlje. Proces će pratiti preko 33 hiljade posmatrača.

Za lokalne izbore prijavio se 91 politički subjekat, od kojih: jedna koalicija, 35 političkih partija, 30 građanskih inicijativa, te 25 nezavisnih kandidata. Devetnaest subjekata je iz srpske zajednice.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, poručio je građanima da će glasanjem odrediti četiri naredne godine lokalne samouprave, dok je od političkih partija, bezbednosnih, pravosudnih institucija te međunarodnih posmatrača zatražio da podrže tok izbora.

"Ni na ovim izborima ne treba da dozvolimo nijednu zloupotrebu glasa ili povredu izbornog procesa, koji treba da bude u skladu sa demokratskim standardima", kazao je Tači.

Američki ambasador, Greg Delavi, pozvao je građane da glasaju za one koji su posvećeni ekonomskom rastu i borbi protiv korupcije.

Jednomesečnu predizbornu kampanju obeležila su obećanja o ekonomskom razvoju, investicijama u infrastrukturi, borbi protiv korupcije, novim radnim mestima, o boljem obrazovanju, zdravstvu, kulturi te sportu. Kritičari kažu da se radilo o praznim obećanjima bez plana i programa.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Tagovi:izboriKosovo

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš