Lokalni izbori 2017.- Parlamentarni 2018.godine

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci, najavio je da će uskoro biti sazvana sednica Skupštine na kojoj će se birati novi predsednik Kosova. Grabovci nije precizirao kada bi parlament održao prvu sednicu prolećnog zasedanja, ali je naveo da je važno da ne dođe do institucionalnog vakuma.

Lokalni izbori 2017.- Parlamentarni 2018.godine

Hoće li Hašim Tači biti novi predsednik Kosova znaće se već na prvoj sednici Skupštine Kosova.Iz Tačijeve Demokratske partije Kosova kažu da je važno da se ispoštuje Ustav, i Kosovo na vreme dobije novog predsednika.Šef poslaničkog kluba DPK Adem Grabovci ističe da su koalicioni partneri do sada bili korektni i da ne vidi razlog da tako ne bude i u slučaju izbora predsednika.

„Siguran sam da će i u konkretnom slučaju, dakle za predsednika biti ispoštovan sporazum i nemamo nepoverenje ili dilemu kod koalicionih partnera za glas koji će dati za budućeg predsednika“, dodaje Grabovici.

On navodi podatak da je partija Hašima Tačija na poslednjim izborima imala 140 hiljada glasova, dok su tri opozozicione partije zajedno dobile manje od 20 hiljada glasova, što kako tvrdi, Tačiju daje apsolutno pravo da kao političar sa najvećom podrškom postane predsednik Kosova. Grabovci poziva opoziciju da odustane od nasilja i vrati se dijalogu kao jedinom načinu rešenja problema, istićući da ne očekuje vanredne izbore.

„Izbore ne određujemo ni ja, ni Ramuš ni Hašim niti bilo ko , pojedinci ili politička partija nego je Zakon, Ustav koja obavezuje sve nas da poštujemo. Ako mi koji donosimo zakone ne poštujemo zakone nemamo pravo da pozovemo građane Kosova da poštuju zakon. Parlamentarni izbori će biti 2018. godine, dok će lokalni biti održani 2017. godine, na proleće ili jesen“, tvrdi Grabovci.

Pojedini mediji prenose da bi sednica na kojoj bi se birao kosovski predsednik mogla biti održana 17.februara, na dan obeležavanja osmogodišnjice proglašenja nezavisnosti, kada je zakazan i protest opozicije, dok Adem Grabovci kaže da će o datumu sednice odlučiti Predsedništvo Skupštine  Kosova koje bi trebalo da se sastane uskoro.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš