Liberalizacija viza – jedini zahtjev Kosova u Berlinu

Sastanak u Berlinu 29. aprila koji organizuju njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, prilika je za lidere kosovskih institucija da iznesu pitanja od interesa za zemlju koju vode. A to bi moglo da bude i pitanje liberalizacija viznog režima za građane Kosova, smatraju politički analitičari.

Liberalizacija viza – jedini zahtjev Kosova u Berlinu

Da će pitanje vizne liberalizacije biti tema u Berlinu, potvrdili su i predsjednik Kosova, Hashim Thaçi i premijer Ramush Haradinaj.

Predsjednik Thaçi, u tekstu na društvenoj mreži Facebook naveo je da na osnovu konsultacija sa saveznicima Kosova “neće biti predložen sporazum Kosova i Srbije” i da “ne postoji tajna agenda za ovaj sastanak”.

On je dodao će “za Kosovo biti veoma očajno ako na tom sastanku Francuska i Njemačka ne uspiju uskladiti svoje stavove o odluci o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

Politički analitičari kažu da je pitanje liberalizacije viznog režima sada samo pitanje političke odluke država članica EU. Takođe, prema njima, stagnacija dijaloga između Kosova i Srbije je definitivno političko pitanje.

Stoga, analitičari smatraju, pošto je Kosovo ispunilo sve zahtjeve za liberalizaciju, sastanak u Berlinu prilika gdje bi Njemačka i Francuska iznele konkretne stavove i podržali viznu liberalizaciju.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj smatra da je sastanak u Berlinu veoma bitan, zbog toga što je Kosovo zainteresovano za liberalizaciju viza i izrazilo je nadu da će se otvoriti ova tema.

Izvor: (kosovo24sata)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš