Lajčak očekuje uspešan dijalog, Tači liberalizaciju viza i obostrano priznanje

Predsednik Kosova Hašim Tači je, posle sastanka sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, rekao da je zvaničan stav Kosova da u ovom procesu treba da se omogući vizna liberalizacija za građane Kosova i da pregovori treba da se okončaju obostranim priznanjem.

Lajčak očekuje uspešan dijalog, Tači liberalizaciju viza i obostrano priznanje

“Kosovo ima  budućnost i alternativu da bude deo evropske porodice. Takođe smo razgovarali o obavezama koje će Lajčak imati po pitanju pregovora Kosova i Srbije. Svaki pokušaj koji vodi potpunoj normalizaciji između Kosova i Srbije je dobrodošao”, rekao je Tači.

Naš zvanični stav je da Kosovu treba omogućiti liberalizaciju viza i što pre zaključi dogovor obostranim priznavanjem, naglasio je kosovski predsednik, na konferenciji za novinare nakon susreta sa Lajčakom.  

Sa druge strane, Lajčak je rekao da njegovo imenovanje pokazuje da je EU veoma ozbiljna kada su u pitanju regionalna pitanja.

„Nastavićemo da komuniciramo. Nastaviću da se sastajem sa drugim predstavnicima i nastaviću svoju posetu Srbiji", poručio je Lajčak. 

Evropa je veoma ozbiljna u vezi sa regionom i dijalogom između Kosova i Srbije i cilj postizanje sveobuhvatnog i dugoročnog sporazuma kojim će se rešiti svi sporovi između Kosova i Srbije, rekao je Lajčak.

Očekujem da će dijalog biti uspešan, kazao je slovački diplomata.

"Sve što je postignuto u dijalogu rezultat je zajedničkog i bliskog rada SAD-a i EU. Upravo je to ambicija da moramo nastaviti na novi način i očekujemo vrlo blisku saradnju sa SAD", kazao je Lajčak.

Slovački diplomata sastaće se danas i sa predsednicom parlamenta Vjosom Osmani i premijerom Avdulahom Hotijem.

Ovo je prva poseta evropskog izaslanika Kosovu od preuzimanja dužnosti, a dolazi dan nakon što je američki izaslanik Ričard Grenel najavio nastavak dijaloga za 27. jun u Vašingtonu.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš