Lajčak na kraju posete Kosovu: Zajednica srpskih opština će biti formirana nakon konačnog sporazuma

Implemtacija sporazuma o Zajednici srpskih opština će početi nakon potpisivanja sporazuma, ali detalje u vezi zajednice treba dogovoriti kao deo sporazuma, kazao je Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine

Lajčak na kraju posete Kosovu: Zajednica srpskih opština će biti formirana nakon konačnog sporazuma

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na kraju posete Kosovu izjavio je da će Zajednica srpskih opština biti formirana nakon konačnog sporazuma, ali da do tada sve mora biti spremno u vezi sa tim pitanjem, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare Lajčak je kazao da je tokom tri dana boravka imao 25 sastanaka sa svim institucionalnim i političkim liderima Kosova, te da su svi sagovornici podržali dijalog sa Srbijom, kao i implentaciju sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

Lajčak je ocenio da se pitanju ZSO na Kosovu prilazi sa mnogo emocija, ali da Kosovo mora da ispuni svoje međunarodno preuzete obaveze.

Podsetio je da su o sporazumu o ZSO u Briselu postignuta dva sporazuma, 2013. i 2015. godine, koje je Skupština Kosova usvojila. Dodao je da postoji i odluka Ustavnog suda Kosova u vezi sa ZSO, ali da ona ne kaže da se Zajednica ne može osnovati, već da treba da se osnuje u skladu sa njegovim mišljenjem.

“Naredni korak treba da bude izrada statuta, to je ono što očekujemo. Zajednica je deo konačnog sporazuma i sporazum počinje da se primenjuje nakon potpisivanja. Znači implemtacija sporazuma o Zajednici će početi nakon potpisivanja sporazuma, ali detalje u vezi zajednice treba dogovoriti kao deo sporazuma”, kazao je Lajčak.

Na pitanje kako bi trebalo da izgleda konačni sporazum, Lajčak je kazao da nije na njemu da određuje kako će izgledati taj sporazum.

“Mi pregovaramo normalizaciju odnosa izmeđ Kosova i Srbije. Moj mandat kaže normalizacija i ja ne mogu da ograničim šta je normalizacija. Ovde smo da nađemo tu normalizaciju, a ja sam ovde da olakšam taj proces”, kazao je Lajčak.

Istakao je da se zna šta podrazumeva kompromis u svim pregovorima “ako nešto hoću da uzmem, moram nešto i da dam”.

Poručio je i da bi normalizacija odnosa kroz pravno obavezujući konačni sporazum, kojim bi se rešila sva sporna pitanja jednom za svagda, dovela i osovo i Srbiju bliže Evropskoj uniji, a doprinelo bi i stabilizaciji situacije u regionu.

 

Izvor: (aa.com.tr/ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš