Lajčak će voditi pregovore Beograda i Prištine

Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biće specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, saznaje Blic u diplomatskim krugovima u Berlinu.

Lajčak će voditi pregovore Beograda i Prištine

Lajčak na tu poziciju dolazi na predlog nemačke kancelarke Angele Merkel, koja bi se, kako piše Blic, na taj način, mada posredno, snažnije angažovala na Balkanu.

"Sada je ozvaničeno i državni vrh Beograda i rukovodstvo Prištine su upoznati da će Lajčak ubuduće voditi pregovore", rekao je sagovornik Blica.

List, međutim, nije dobio potvrdu ovih saznanja u kabinetu predsednika Srbije.

Lajčak je, inače, izbor Berlina, ali ni Rusija neće imati ništa protiv, budući da je on završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose, piše Blic.

Dobar je poznavalac prilika na Balkanu i iskusni političar, a već je obavljao više važnih funkcija na ovom terenu, bio je specijalni predstavnik EU u BiH od 2006. do 2009, radio je u Evropskoj službi za spoljne poslove, govori jezik koji razume region i ima potrebno iskustvo, piše Blic.

Izvori lista, međutim, kažu da državni vrh Srbije nema mnogo razloga da bude zadovoljan ovim izborom, jer, iako Lajčak dolazi iz zemlje koja nije priznala kosovsku nezavisnost, on će, smatraju, učiniti sve kako bi opravdao poverenje koje mu je dato i dokazao vernost nemačkom stavu, te će se još jače boriti za nezavisnost Kosova.

Značajnije uključivanje Nemačke u pregovore Beograda i Prištine se i očekivalo, a najavio ga je u nekoliko navrata i predsednik Aleksandar Vučić, podseća Blic.

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš