Kurti uveren da će do četvrtka imati rešenje oko tablica, Borelja optužio da je odustao od francusko-nemačkog predloga

„Naši napori su maksimalni, a potrebna nam je sva međunarodna i lokalna podrška u naporima da se unutar 48 časova postigne saglasnost“, dvanaestak sati nakon što je odložio primenu druge faze o tablicama – kažnjavanje vozača, danas je u Prizrenu na novinarska pitanja odgovarao Aljbin Kurti. On je u ovom gradu danas predstavljao budžet za 2023. i potom učestvovao na konferenciji za mlade.

Kurti uveren da će do četvrtka imati rešenje oko tablica, Borelja optužio da je odustao od francusko-nemačkog predloga

„Ni na trenutak ne mogu pomisliti da ovo neće imati uspeha. Na raspolaganju nemamo ni 48 sati, već 36, stoga ne mogu da verujem da će napori biti neuspešni. Međunarodni partneri, ambasadori, institucije, Vašington, Pariz, Berlin, svi su angažovani kako bi došlo do uspeha“, kazao je Kurti, javio je N1.

Kako je napomenuo, nije vreme da se govori o novim odlaganjima ili eventualnom neuspehu.

„Optimisti smo. Velika je greška da se odustane od razgovora za normalizaciju odnosa, a da se predsednik Srbije i ja dogovaramo samo oko tablica, za koje, ruku na srce, ni on u Srbiji, ni ja na Kosovu – nismo najkompetentniji“, rekao je Kurti.

Međutim, pažnju kosovskih medija pre svega je zavredio deo Kurtijeve izjave u kojoj je on naglasio da je „ispravljanje greške“ Žozepa Borelja – „imperativ“.

To što je šef Evropske unije za spoljnu politiku juče prozvao kosovsku stranu kao krivca za neuspeh jučerašnjih razgovora, za kosovske zvaničnike je „priklanjanje agresoru“ i „predstavljanje potpuno iskrivljene stvarnosti“, ali i odustajanje od marta naredne godine kao konačnog roka za „normalizaciju odnosa“.

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas kaže da je stoga neophodno „ispraviti grešku“ šefa Evropske unije za spoljnu politiku Žozepa Borelja, optuživši ga da je „odustao“ od francusko-nemačkog predloga.

Kurti je danas pojasnio da je Borelj pogrešio time što je, kako to Kurti vidi, odustao od razgovora za „potpunu normalizaciju odnosa“, a razgovore sveo samo na pitanje tablica.

„Nije vreme da se priča o daljim odlaganjima. Optimisti smo i verujem da je potrebno ispraviti Boreljovu grešku. Velika je greška napustiti razgovor o ispravljanju odnosa i lideri razgovaraju i dogovaraju se o tablicama, za šta nismo odgovorni ni ja na Kosovu ni oni u Beogradu“, rekao je Kurti novinarima tokom posete Prizrenu, prenela je Koha.

„Nije dovoljno da se dogovorimo o registarskim tablicama, iako se slažem da drugu fazu treba obustaviti u potrazi za rešenjem oko pune normalizacije odnosa do marta 2023. godine, tako da dajemo šansu sporazumu koji podrazumeva da nema kažnjavanja, ali ne samo za registarske tablice, i ostavimo po strani pitanje pregovora za konačni dogovor. S druge strane, Srbija se obavezala da više neće izdavati one tablice iz vremena Miloševića.“

I srpski predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je u jučerašnjem obraćanju po povratku iz Brisela da je Srbija pristala na, kako je kazao, predlog EU – da više ne izdaje i ne produžava srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, ali da je i to, navodno, odbio Kurti.

Situacija na Kosovu od juče je posebno osetljiva, nakon što osmočasovni razgovori u Briselu nisu urodili plodom. Dve strane se optužuju za neuspeh razgovora, ali je i visoki predstavnik EU koji je i bio jedan od domaćina, optužio kosovsku stranu za nepoštovanje međunarodnih obaveza i za „negativan signal“ juče kada je izostao dogovor kojim bi deeskalirala situacija.

Kurti je u međuvremenu na intervenciju američkog ambasadora odložio kažnjavanje vozača koji upravljaju vozilima sa KM tablicama, na još 48 sati. Ovaj rok ističe u četvrtak.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš