Kurti: "Umesto 'Kosovo je Srbija'-'Kosovo postaće Bosna'"

Kandidat "Samoopredeljenja" za kosovskog premijera Aljbin Kurti rekao je da nije u principu protiv dijaloga.

Kurti: "Umesto 'Kosovo je Srbija'-'Kosovo postaće Bosna'"

Ipak, on smatra da dijalog treba da se vodi sa Srbima sa Kosova, dok za Zajednicu srpskih opština kaže da je zamišljena kao nova Republika Srpska.

On u intervjuu za beogradski "Ekspres" kaže da su pregovori sa Beogradom obustavljeni, tvrdeći da je bilo previše investicije, a premalo dobitka tokom šestogodišnjih pregovora.

"Vreme je da se razmatra zašto je bilo ovako. Nama su potrebni razgovori sa EU o pregovorima sa Beogradom", smatra Kurti, objavljeno je na sajtu tog nedeljnika.

"Nismo protiv dijaloga u principu, ali smo protiv dijaloga bez principa. Pre svega, mi ćemo uspostaviti dijalog sa Srbima sa Kosova", rekao je Kurti tvrdeći da će to biti "otvoren dijalog, demokratski i društveni, odozdo pa nagore", posvećen ekonomskom razvoju i fokusiran na zapošljavanje ljudi.

On tvrdi i da je dosadašnjim dijalogom u Briselu, Srbija želela da se približi EU, a istovremeno da "ojača Srbiju unutar Kosova", kao i da je u tim pregovorima Kosovo bilo tema dijaloga, a ne jedna od strana u dijalogu i to zbog nemarnosti korumpiranih kosovskih vlasti.

Prema njegovim rečima, nekadašnji slogan "Kosovo je Srbija" Vlada Srbije zamenjuje sloganom "Kosovo postaće Bosna", poredeći Zajednicu srpskih opština sa načinom na koji se stvarala Republika Srpska.

"Dvadeset šestog aprila 1991. godine 14 opština u BiH napravilo je svoju Zajednicu opština koja je 9. januara 1992. proglasila nezavisnost, a 28. februara te godine dobila svoj Ustav", navodi Kurti.

Na pitanje da li podržava formiranje ZSO i na koji način bi osigurao bezbednost i normalan život Srbima na Kosovu, Kurti tvrdi da ideja i zahtev za ZSO nisu došli od kosovskih Srba nego iz Beograda.

"Kada je 23. decembra 2015. Ustavni sud Kosova proglasio da ZSO nije u skladu sa cak 23 clana Ustava, nijedan Srbin sa Kosova nije se bunio, nego je samo Beograd postao veoma ljut", tvrdi Kurti.

On smatra da se integracija Srba i njihovo blagostanje može postici "društvenom integracijom putem ravnopravnosti i razvoja", a ne, kako kaže, "samo institucionalnom integracijom putem privilegija za srpske ministre i poslanike".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš