Kurti: Ulazno-izlaznih dokumenta ili neće biti ni u Srbiji ni na Kosovu ili će ih izdavati obe strane

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će 1. septembra i Srbija i Kosovo izdavati ulazno-izlazna dokumenta ili ih neće izdavati nijedna strana, prenosi Kljan Kosova.

Kurti: Ulazno-izlaznih dokumenta ili neće biti ni u Srbiji ni na Kosovu ili će ih izdavati obe strane

Kurti je na konferenciji za novinare posle sednice kosovske vlade rekao da je Kosovo odložilo primenu te odluke kao gest dobre volje na zahtev međunarodnih partnera, ali je rekao da tako nešto ne može da se radi u kontinuitetu.

"Napravili smo veliki ustupak 31. jula da odluka koja je trebalo da se primenjuje od 1. avgusta počinje od 1. septembra, naravno nakon što se ukloni poslednja barikada i nakon što me o tome obavesti Policija Kosova", rekao je Kurti.

On je naglasio da se odlaganje nije desilo da bi odlaganje postalo princip. 

"Borimo se protiv dezinformacija, povećavamo informisanost i 1. septembra imaćemo jedan od dva scenarija – ili neće biti ulazno-izlaznih dokumenta ni u Srbiji ni na Kosovu ili će ih biti na obe strane", rekao je Kurti. 

Kurti rekao je da je predlog za neutralne registarske tablice došao od posrednika u dijalogu Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka i naveo da ne zna ko je dao ideju Lajčaku, ali mu je, kako je dodao, rekao da je ona neprihvatljiva.

"Ove opcije za neutralne registarske tablice protiv statusa Kosova bile su opcije u Briselu posrednika Lajčaka. Ne znam ko je dao ideju posredniku, video sam ih kod posrednika, ali sam izneo naš stav da su one neprihvatljive, čak ni prema onome na šta se Srbija obavezala. Mnogi srpski građani naše zemlje prešli su sa srpskih tablica na kosovske u vreme Unmika i na tablice RKS. Povratak nazad je za njih nepravda, a ne bi bilo u skladu sa našim ustavom ili našim zakonima”, rekao je Kurti. 

Kako prenosi Reporteri, Kurti je rekao da će na današnjem sastanku sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom videti da li će emisari imati neki novi predlog za rad na pitanju tablica, ali je bio izričit da se predlog za neutralne tablice ne razmatra.

"Opcije koje su nam prihvatljive su one koje su u skladu sa ustavom i koje su u duhu reciprociteta", rekao je Kurti. 

On je naveo da Kosovo neće proizvoditi Unmik registarske tablice. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš