Kurti: Stanje manjinskih zajednica nije dobro, žive u siromaštvu i diskriminisane su

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su institucije svesne da stanje manjinskih zajednica na Kosovu nije dobro. On je, na prvom regionalnom Samitu za zaštitu od rasne diskriminacije, rekao da postoji mnogo izazova za poboljšanje njihovog položaja, prenosi Koha.

Kurti: Stanje manjinskih zajednica nije dobro, žive u siromaštvu i diskriminisane su

Prema njegovim rečima, još uvek ima mnogo izazova, situacija u zajednicama nije dobra kako sa aspekta diskriminacije tako i sa aspekta siromaštva i nedostatka mogućnosti u socio-ekonomskom aspektu.

Kako je dodao, značajan deo diskriminacije se dešava i ponavlja, jer se ne oglašava i ne prijavljuje.

Kurti je pozvao da se slučajevi diskriminacije prijave na digitalnoj platformi za zaštitu od diskriminacije za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana.

"Razvojni napredak naših društava možemo meriti ne po tome kako žive oni koji imaju najviše, jer znamo da oni koji imaju lako i brzo prave razliku, već po onima koji imaju najmanje. Zato sam kao premijer svih građana, bez obzira na poreklo i etničku ili versku pripadnost, posvećen svima podjednako, ali najviše i pre svega onima kojima je to najpotrebnije", naglasio je Kurti.

On je rekao da će nastaviti rad na poboljšanju uslova života u zajednicama i dodao da je na Kosovu zagarantovana ravnopravnost građana.

Brojni stručnjaci zameraju Kurtiju uskraćivanje osnovnih prava, naročito Srbima, što je na Kosovu svakodnevnica.

Otkad je Kurti došao na vlast značajno je povećan broj napada na pripadnike srpske zajednice. Nerešenih slučajeva fizičkih napada, razbojništava, krađa, uništavanja imovine, privatne i crkvene, je na stotine.

Mnogi apostrofiraju i da na imidž i poziciju Kosova utice odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, kao i odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Zbog najnovijih poteza Prištine, odnosno zbog nametanja odluke o preregistraciji vozila, ali i zbog smene komandira policije Sever Nenada Đurića, politički i institucionalni predstavnici Srba doneli su odluku da napuste prištinske institucije.

Ostavke su do sada podneli srpski policajci, poslanici u kosovskoj skupštini, kao i sudije.

 

7. nov

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš