Kurti: Srbija ne može u EU bez priznavanja nezavisnosti KS

Kurti: Srbija ne može u EU bez priznavanja nezavisnosti KS

Kurti: Srbija ne može u EU bez priznavanja nezavisnosti KS

On je dodao da je pitanje vremena kada će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Kurti je u intervjuu za TV1 BiH rekao da Srpska lista, koja je podržala Haradinajevu vladu, nije ni u vladi, ni izvan nje.

"Trenutno imamo manjinsku vladu na Kosovu koja ima samo 52 člana od ukupno 120. Srpska manjina na Kosovu, koja čini oko šest odsto kosovskog stanovništva, nema svoju političku partiju, jer je Srpska lista na Kosovu formirana iz Beograda. Ova stranka je više politička ambasada Beograda na Kosovu nego politička partija koja predstavlja kosovske Srbe. Iz tog razloga, mislim da vlada Kosova nije trebalo toliko da zavisi od Srpske liste", rekao je Kurti.

On misli da ova vlada neće biti dugog veka, preneo je Telegrafi.

Upitan da li će Haradinajeva vlada pasti i da li će biti novih izbora, Kurti kaže da je u pitanju paradoks.

"Ova vlada ne može da padne jer je već pala. Ne postoji prosta većina. Ali s druge strane, teško je ujediniti opoziciju koja bi izazvala nove izbore. Međutim, ide se u tom pravcu", kazao je Kurti.

Srbiju vidi kao najveći problem, a govoreći o konačnom rešenju kosovskog pitanja i očekivanjima Beograda, Kurti kaže da "Beograd žuri da do rešenja za Kosovo dođe što pre jer je predsednik Kosova (Hašim) Tači veoma slab i u velikom strahu od Specijalnog suda".

U međuvremenu, kaže Kruti, "Vučić želi da reši to pitanje pre nego što Kosovo formira sopstvenu vojsku".

Smatra da se Beogradu žuri da reši kosovsko pitanje, jer "Srbija ne može da uđe u EU bez priznavanja nezavisnosti Kosova".

On kompromis vidi kao "srednji put" koji bi, kako kaže, "Vučiću omogućio da ode u Brisel, gde bi rekao da bi Srbija mogla da se kreće ka članstvu u EU i bez priznanja Kosova".

"Mislim, ipak, da neće dozvoliti tako nešto, jer narod Kosova, opozicija na Kosovu, uprkos spremnosti našeg predsednika ne čini ustupke Vučiću, neće dozvoliti da se to desi, jer imamo iskustva, ne možemo dozvoliti da se na Kosovu ponovi Bosna, pa da postane država, u kojoj se preživljavanje tretira kao uspeh", rekao je Kurti.

Smatra da međunarodnoj zajednici treba objasniti da se ne sme dozvoliti da Srbija, na primer, na Kosovu stvori "malu srpsku republiku koja ne želi samo sever Kosova".

"Mislim da postoje mogućnosti i potrebe, kao što sam rekao, da se formira balkanski savez između Bošnjaka, Albanaca, zašto ne Crnogorci, Makedonci i Hrvati, jer Srbija ostaje problem Balkana ne samo u ovom veku, već i u narednim vekovima", rekao je Kurti.

Upitan ko je odgovoran za hapšenje šefa vladine kancelarije u Severnoj Mitrovici, Marka Đurića, Kurti kaže da je to Priština jer se, kako kaže, "ovo hapšenje dogodilo sa 10 godina zakašnjenja".

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš