Kurti sklanja Tačija sa scene

Aljbin Kurti je preuzeo funkciju premijera i javnost u Prištini uveliko postavlja pitanje kako će funkcionisati odnos između njega i predsednika Kosova Hašima Tačija, kada se zna da je između njih dvojice i do sada bilo veoma napeto.

Kurti sklanja Tačija sa scene

O tome šta možemo očekivati od buduće saradnje premijera i predsednika dosta govori i činjenica da Tači nije bio pozvan ni na sednicu parlamenta, na kojoj se glasalo o Kurtijevoj vladi. 

Poznavaoci prilika ocenjuju za Kosovo Onlajn da će Kurti sigurno nastojati da vodi sve najvažnije spoljnopolitičke procese za Kosovo, uključujući i dijalog sa Srbijom, i da će to predsednika Tačija skloniti sa scene pa će od sada imati mnogo manju ulogu.

“Ustavni sud Kosova se prošle godine izjasnio o tome ko vodi dijalog. Predsedniku Kosova ostavljena je konsultativna ulogu, dok predsednik vlade sa svojim timom nastavlja proces pregovora sa Srbijom”, kaže u izjavi za Kosovo Onlajn politikolog Beljulj Bećaj.

Bećaj smatra i da će novoizabrani premijer Kurti najpre sagledati dosadašnje rezultate dijaloga, koji su u Briselu vodili predsednici Tači i Vučić, a potom će odrediti i agendu nastavka dijaloga u cilju postizanja zajedničkog interesa. 

“Treba stvoriti zajednički put sa međunarodnim faktorima, koji do sada nisu imali jedinstven pristup oko konačnog rešenja. Ukoliko međunarodni faktori usklade svoje stavove, Kurtiju će biti lakše da nastavi dijalog”, smatra Bećaj. 

I Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta smatra da će predsednik Tači ostati po strani kada je u pitanju dalji tok dijaloga, upravo jer Kurti želi da preuzme glavnu ulogu u pregovaračkom procesu sa Srbijom. 

“Odluka Ustavnog o delagaciji Kosova za dijalog jasno je definisala ulogu premijera u tom procesu između Kosova i Srbije”, ukazuje Krasnići za Kosovo Onlajn i dodaje da bi predsednik Vlade, kao lider u dijalogu, ipak trebalo da se konsultuje sa predsednikom, dok bi dijalog i postignute sporazume nadgledala Skupština Kosova. 

“S obzirom na dosadašnju ulogu predsednika Tačija u ovom procesu i njegovu uključenost u dijalog od samog početka, možemo očekivati njegovo angažovanje i u budućnosti. Ali, bitna razlika je ta što je Kurti, za razliku od prethodnog premijera, izrazio spremnost da vodi dijalog, zasnovan na ustavnim obavezama”, kaže Krasnići i ocenjuje da bi to moglo da promeni pristup Kosova prema dijalogu. 

Ona zaključuje da će sve važne procese, poput dijaloga sa Srbijom, voditi premijer Kosova Aljbin Kurti ali napomije da komunikacija između institucionalnih lidera mora postojati, jer je to njihova ustavna obaveza, bez obzira na njihove lične odnose.

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš