Kurti sa Kvintom o Zvečanu: To nisu mirni protesti, već „gomila ekstremista u režiji zvaničnog Beograda“

Nakon što ga je predsednik Srbije optužio da je „isključivo on kriv“ za današnja dešavanjana Severu Kosova, kosovski premijer uputio je večeras kontraoptužbu, i to na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnikom Kancelarije EU.

Kurti sa Kvintom o Zvečanu: To nisu mirni protesti, već „gomila ekstremista u režiji zvaničnog Beograda“

Više desetina građana i oko 25 pripadnika KFOR-a povređeno je danas u sukobima koji su se kasno popodne dogodili ispred zgrade opštine Zvečan, kada su okupljeni Srbi odbili da, posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste dva blindirana policijska vozila i službenike u njima u pravcu opštine, zatraživši da ovaj objekat, kao i institucije u Leposaviću i Zubinom Potoku napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u večerašnjem hitnom obraćanju iz predsedništva uperio je prst ka Kurtiju, navodeći da je „isključivo on kriv i odgovoran“ za današnje „velike i teške posledice“.

Poručio je Srbima da „ne ulaze u sukob sa NATO-om“, zato što, kako kaže, upravo to Kurti želi.

Sa druge strane, kosovskom premijeru poručuje da će biti potpuno drugačija situacija „ako zapucaju“.

Srpski predsednik je ujedno za sutra ujutru najavio sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Sa ambasdorima ovih zemalja, kao i šefom Kancelrije EU, ali u Prištini, večeras se sastao upravo Kurti.

„Glavni povod i tema sastanka bila su dešavanja na severu zemlje, posebno nasilne i kriminalne akcije ekstremističkiһ demonstranata protiv Kosovske policije, KFOR-a i pripadnika medija“, saopštili su iz kabineta kosovskog premijera.

Iako, kako navode, na ovim skupovima „ima i mirniһ demonstranata“, Kurti je ocenio da se ne radi o mirnim protestima, već o „gomili ekstremista u režiji zvančnog Beograda“.

„Srpski nacionalistički šovinistički i prokremljanski grafiti sa maskiranim ekstremistima koji ciljaju, vandalizuju i napadaju bilo šta nesrpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilniһ akcija, koji bi svi trebali najoštrije osuditi“, kaže Kurti.

On je na sastanku istakao značaj i potrebu za deeskalacijom situacije, navodi se u saopštenju.

Ujedno je izrazio spremnost da sa „državama Kvinte radi ka tom cilju“.

„Dogovorili su se da će ostati u bliskoj komunikaciji naredniһ nekoliko sati i dana“, zaključuje se u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš