Kurti: Razgovaraću o koaliciji i sa Srbima, ali ne sa onima iz Srpske liste

Kandidat za premijera Aljbin Kurti navodi da će nastaviti dijalog sa Srbijom, ali bez ideje "razmene i trgovine" i da odnosi treba da se zasnivaju na jednakosti, reciprocitetu i uzajamnom priznanju, prenosi Reporteri.

Kurti: Razgovaraću o koaliciji i sa Srbima, ali ne sa onima iz Srpske liste

Kurti je u intervjuu za hrvatski "Jutarnji list" dodao da Srpsku listu smatra instrumentom beogradske politike i da je isključuje iz koalicionih pregovara. Lider Samoopredeljenja je najavio i obračun sa institucionalnom korupcijom i organizovanim kriminalom na Kosovu.

Kurti najavljuje nastavak dijaloga sa Srbijom, ali uz nova pravila i stavove Prištine.

„Žao mi je, ali ovo je teza predsednika Srbije, koji stranim diplomatama govori da će na kraju priznati Kosovo, ali prvo mora znati šta će Priština dati Beogradu. Dakle, želi da zna šta je Kosovo spremno da pruži. Nećemo upasti u tu zamku. Odnosi između Kosova i Srbije treba da se zasnivaju na jednakosti i reciprocitetu. Neka dijalog u budućnosti bude ozbiljan i iskren i neka strane iznesu stavove na transparentan i demokratski način. Dijalog u budućnosti treba postaviti tako da građani budu korisnici. Iz tog razloga mislim da bismo trebali promeniti pristup i ne prihvatiti logiku 'šta mi daješ zauzvrat'. Kao što je rekao predsednik Bajden, dijalog treba da bude usmeren na uzajamno priznavanje, a ne na logiku trgovine, što je dovelo do ideje o razmeni teritorija“, rekao je Kurti.

Lider Samoopredeljenja dodaje da Balkanu nisu potrebne ideje iz devetnaestog veka. Kurti je rekao da današnja Srbija treba da se ogradi od Miloševića, a ne da traži kompenzaciju za njegove poraze, jer se na taj način ponovo poistovećuje sa tom politikom. Kurti je rekao da će o koaliciji razgovarati i sa poslanicima manjina, a takođe i sa Srbima, koji ne dolazi sa Srpske liste, jer je smatra „beogradskim instrumentom“ i zato što su njeni članovi u martu 2020.  glasali za rušenje vlade, iako ni u jednom trenutku nisu izrazili nikakve primedbe.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

Korona virus Statistika

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš