Kurti poslat u izolaciju iako je negativan na koronavirus

Takse moraju pasti, rekao je Ričard Grenel. I pašće. Ubrzo. Potpisaće, ako je verovati poličkoj čaršiji, Agim Veljiu, eventualno Isa Mustafa. Prema informacijama iz Prištine, već je skicirana nova kosovska vlada čiju bi okosnicu činio DSK, a u koju bi ušli svi osim Samoopredeljenja i Tači-Veseljijevog DPK.

Kurti poslat u izolaciju iako je negativan na koronavirus

Koronavirus, barem prema dosadašnjim medicinskim iskustvima, neće na trudnice, ali prema koliko sinoć potvrđenoj političkoj praksi kidiše na premijerske fotelje. Ko ne veruje neka pita Aljbina Kurtija kome je vojevanje trajalo 51 dan, tačno onoliko koliko Amerika sa Kosovom ima država.

Kurti se pak zaneo previše verujući u simbole, pa je probao nemoguće i majicom sa likom Če Gevare krenuo na Ričarda Grenela. Ne ide to tako, ne može se kašikom na bager. Nisu mu pomogli ni vapaji, molbe ili kako to već nazvati znanih i neznanih evropskih zvaničnika i činovnika koji se juče i prekjuče utrkivaše da kažu i pokažu kako Kurti i Mustafa ne treba da se svađaju dok traje pošast zvana korona.

Već dve premijerske glave padoše zbog taksi. Pa ko ne nauči na Haradinajevim greškama, nauči na svojim. Ma koliko se samo dan pre izglasavanja nepoverenja srdačno ispričao sa Angelom Merkel.

Takse moraju pasti, rekao je Ričard Grenel. Misleći da ne mora dvaput da ponavlja.

I pašće, ako ne pre, onda za najviše mesec  dana (15 + 10+...), dok se oformi tehnička vlada. I potpisaće, ako je verovati poličkoj čaršiji, Kurtijev “neposlušni ministar” Agim Veljiu, a možda i lično Isa Mustafa. Naime, prema informacijama iz Prištine, već je skicirana nova kosovska vlada čiju bi okosnicu činio DSK, a u koju bi ušli svi osim Samoopredeljenja i Veseljijevog DPK.

Jasno je zašto Samoopredeljenje neće biti unutra, a za poznavaoce prilika u Prištini još je jasnije zašto u njoj neće biti ni bivše Tačijeve stranke. Bilo bi, naime, suviše da aktuelni predsednik Kosova posle izbacivanja Kurtija iz sedla dobije baš toliku nadmoć u izvršnoj vlasti pa će kontrolu vlade da obavlja na neformalan način.

Procedura svakako mora biti ispoštovana, Tači će ponuditi mandat Samoopredeljenju kao partiji sa najviše osvojenih glasova, ali će Kurti i za manje od 15 dana koliko ima rok znati da nema većinu, pa će onda predsednik Kosova moći da ponudi mandat bilo kojoj drugoj partiji koja većinu može da napravi. Tu većinu, pored ostalih, činiće najverovatnije i Srpska lista (28 Mustafa, 13 Haradinaj, 10 Srpska lista, 6 Ljimaj i Pacoli i 10 nesrpske manjine).

Haradinaj deluje nezgrapno ali brzo uči, pa je shvatio da mu je bolje da bude u vladi, nego u Hagu, a i neće morati da objašnjava zašto je ukinuo sopstvene takse, jer će to potpisati neko drugi. U gomili se manje vidi.

Dvojac Tači-Veselji će imati deo kolača u nekoj vrsti nepotpisane podrške najvažnijim novovladinim zakonima sa svojih 24 poslanika, a ojačaće i svoju (pregovaračku) predsedničku poziciju jer je sa Mustafom lakše kohabitirati, ne zbog toga što je Kurti teži pregovarač, već i zbog toga što predsednik DSK sad nema veliki manevarski prostor, jer ne može svako malo da menja strane.

Treba li napomenuti da tako pregrupisavanje hoće i Amerika, a što se tiče zvaničnog Beograda njemu je čini se pozicija najlagodnija i sve vreme gleda političku terevenku u Prištini bez mnogo uplatanja oko toga ko će da ukine taksu i sedne za pregovarački sto.

Raspolagati tuđom mukom, što reče pesnik Štulić, nije mala zajebancija, pa ne treba seiriti nad trenutnom političkom sudbinom Aljbina Kurtija. Trenutnom, jer je politika čudna rabota. Zmija ga je ujela, ali on sigurno neće odustati od toga da je udari po glavi.

Ono što Kurtiju dodatno ne ide na ruku je sastav njegove stranke u aktuelnoj Skupštini, gde je ostao bez najjačih stranačkih ljudi, jer ih je sve stavio u vladu pa više ne mogu da budu poslanici. Ali potencijalno može opet pojedinačno da bude najjači na nekim sledećim izborima, na koje će se ipak sačekati zbog epidemije u punom jeku.  Do tada predsednik Samoopredeljenja može da razmišlja o svom koalicionom potencijalu koji je veoma tanak,jer je zaratio sa svima sa kojima je mogao. Birači, zna se, ne vole da glasaju za one koji imaju najviše poslanika, a nisu vlast.

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš