Kurti optužuje Thaçija za politički pritisak

Predsjednik Samoopredjeljenja Albin Kurti odgovorio je na pismo predsjednika Kosova Hashima Thaçija optužujući ga za politički pritisak i navodeći da će prijedlog za premijera saopštiti uskoro, čim za to budu spremni, prenosi Koha.

Kurti optužuje Thaçija za politički pritisak

“Ustav Kosova ne priznaje ni diskreciono pravo predsjednika, niti aktivnu ulogu u procesu imenovanja mandatara ili garantovanje parlamentarne većine za izbor vlade u Skupštini. To je posljedica principa koji se naziva ‘lanac ustavne legitimnosti'”, stoji u Kurtijevom pismu.

Lider Samoopedjeljenja je napisao Thaçiju da je uloga predsjednika ceremonijalna i da “Ustav ne poznaje nijednu obavezujuću ulogu u formiranju vlade”.

“Morate biti strpljivi i sačekati. Formiranje vlade nije vezano rokovima, jer demokratija nije samo skup brojeva, već usklađivanje stavova, programa i prenos odgovornosti”, napisao je Kurti u pismu.

On je zamolio Thaçija da ne vrši politički pritisak u procesu formiranje vlade, jer je taj proces jasno definisan Ustavom i “predsjednik ne može da daje dodatna tumačenja”.

“Još vam nismo poslali prijedlog za premijera. To ćemo učiniti uskoro, službenim pismom, čim budemo spremni”, napomenuo je dalje Kurti.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi napisao je 10. januara pismo Albinu Kurtiju u kome od njega traži da se pošalje ime mandatara za sastav nove vlade, sugerišući da, ukoliko pobjednička stranka ne pošalje ime mandatara, to se može smatrati odbijanjem.

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš