Kurti odgovorio Kosnetu: Ne može biti Zajednice srpskih opština

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da zahtevi za jednoetničko udruživanje poput Zajednice srpskih opština, ne dolaze od običnih ljudi, već od političara i severnih suseda, prenosi Koha.

Kurti odgovorio Kosnetu: Ne može biti Zajednice srpskih opština

Ponovio je da Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi, kako je definisano i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO, Kurti je rekao da Kosovo ima funkcionalnu Asocijaciju opština.

"Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi, poput planinskog udruženja ’Rugovo’. Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava Kosova. I praktično tako nešto je rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015", rekao je Kurti.

Dodao je da Kosovo podržava prava manjina i da je protiv marginalizacije ili diskriminacije.

"Čini mi se da zahtev za etničkim udruživanjem, koji je aktuelan već skoro deceniju, ne potiče od običnih ljudi, već li od političara i naših severnih suseda," rekao je Kurti.

Kosnet je izjavio da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO i da obe strane u dijalogu imaju obavezu da poštuju postignute dogovore i obaveze.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš