Kurti objavio imena budućih ministara LVV

Lider Samoopredeljenja (LVV), Aljbin Kurti, najavio je danas uoči sastanka sa kosovskim predsednikom, imena pet budućih ministara i zamenika ministara svoje vlade.

Kurti objavio imena budućih ministara LVV

Na današnjem konsultativnom sastanku sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, očekuje se da će Kurti, kao lider pobedničke partije na proteklim izborima, predložiti sebe za mandatara buduće kosovske vlade.

Sudeći po video poruci koju je postavio na svom Fejsbuk profilu, Kurti već ima viziju kako će nešto manje od polovine njegovog kabineta izgledati.

Zamenik premijera ispred LVV biće Haki Abazi, poziciju ministarke pravde obavljaće Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu), ministar spoljnih poslova i dijaspore biće prof. Bljerim Reka, ministar finansija biće Besnik Besljimi (Besnik Beslimi) dok će Rozeta Hajdari obavljati funkciju ministarke ekonomije. Najzad, Arben Vita biće zadužen za ministarstvo obrazovanja i sporta.

Listu svojih izabranika za ministre Kurti je najavio uprkos izostanku zvanične potvrde da je dogovor o Koaliciji postignut, a na spisku nedostaje ime ministra unutrašnjih poslova, pozicija koja je, pored pozicije budućeg predsednika Kosova bila tačka sporenja u pregovorima između LDK i LVV, budući da je LVV insistirao na ovom ministarstvu.

U video poruci ponovo okrivljuje LDK za izostanak koalicionog dogovora, navodeći da je uložio sve napore da se sa njima sastane pre sastanka sa Tačijem. Istovremeno je pozvao LDK da predloži svoje kandidate za ministre i zamenika premijera.

LDK i LVV nisu imali sastanke od konstitutivne sednice Skupštine Kosova 26. decembra, kada je na iznenađenje svih, Kurti za predsednika Skupštine imenovao člana predsedništva svoje stranke, Glauka Konjufcu. Uprkos očekivanjima da ovo mesto pripadne LDK, poslanici ove partije ipak su podržali nominaciju Konjufce koji je za predsednika skupštine izglasan za 75 glasova „Za“.

Veljiju: Razmotrićemo sve opcije

Na, kako kosovski mediji tumače „novi ponudu“ Kurtija LDK, reagovao je zamenik predsednika ove stranke, Agim Veljiu, negodujući zbog načina na koji Kurti komunicira.

„To nije pravilan način komunikacije sa javnošću. Nisam video poruku, ali od 26. decembra, kada je predsedavajući skupštine iz LVV izabran, LDK će razmisliti o svom stavu. Danas ćemo se sastati kako bismo razmotrili sve opcije“, rekao je Veljiju Gazeti Blic.

Pored sastanka Kurtija i Tačija, danas su se očekivali i sastanci predsedništva i nešto kasnije, parlamentarne grupe LDK.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš