Kurti nagovestio predizbornu koaliciju sa DSK Ise Mustafe

Lider kosovskog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti nagovestio je koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe, i tvrdi da bi zajedno imali 70 poslanika u novom sazivu kosovskog parlamenta.

Kurti nagovestio predizbornu koaliciju sa DSK Ise Mustafe

Kurti je rekao da budućnost nikad nije bila bliža, aludirajući na vanredne izbore u septembru ili oktobru, nakon što je dosadašnji premijer Ramuš Haradinaj dao ostavku, pošto ga je Specijalni sud u Hagu pozvao da da iskaz u svojstvu optuženog.

Prema pisanju prištinske Koha ditore, Kurti je nagovestio moguću predizbornu koaliciju sa takođe opozicionim Demokratskim savezom Kosova (DSK), ali nije pomenuo ime stranke.

"Moguće je da prethodna koalicija prave opozicije sutra bude dobra vlada", rekao je on.

Kurti je procenio da bi koalicija osvojila 70 mesta u parlamentu.

DSK, čiji je osnivač i dozivotni predsednik bio Ibrahim Rugova (umro 2006) je na poslednjim izborima 2007. osvojio 22,6 odsto glasova ili 25 mesta u skupštini, ali je ušao u koalicionu vladu sa sadašnjim predsednikom Hašimom Tačijem iz koje je izašao 2010. 

DSK se uvek zalagao za nezavisnost Kosova i organizovao je referendum o otcepljenju od Srbije 1992. godine, na kom je više od 80 odsto kosovskih Albanaca podržalo nezavisnost Kosova.

Samoopredeljenje je najtvrđi i najuporniji kritičar kosovske vlade i zalaže se za prisajedinjenje Albaniji.

Pokret ima vlast u Prizrenu, a u Vučitrnu je u koaliciji sa DSK. Vlast su imali i u Prištini i Kamenici, ali su oba gradonačelnika posle izbora prešla u DSK.

Kurti je za Koha ditore rekao da "s obzirom da će skupština biti raspuštena 22. avgusta, prevremenui izbori će biti ili 22. ili 29. septembra ili 6. oktobra".

"Naša pobeda budi nadu u srcima građana. Oni žele zemlju bez kriza i neuspeha. Samoopredeljnje mora da pobedi i pobediće“, rekao je on.

"Ali ovoga puta je pobeda moguća i pre izbora“, dodao je Kurti, rekavši da je "mali postizbporni partner sasvim dovoljan za dvotrećinsku većinu u skupštini i prostu većinsku vladu".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš