Kurti kritikuje sindikat obrazovanja: Ucenjuju Vladu, a deca funkcionalno nepismena

Kosovski premijer Aljbin Кurti kritikovao je Ujedinjeni sindikat obrazovanja koji štrajkuje od 25. avgusta jer je, kako je rekao, neodgovorno pozivati samo na povećanje plata, u vreme kada je većina dece funkcionalno nepismena, prenosi Koha.

Kurti kritikuje sindikat obrazovanja: Ucenjuju Vladu, a deca funkcionalno nepismena

Premijer Kurti je zahtev za dodatnih 100 evra mesečno na plate zaposlenih do usvajanja i stupanja na snagu Zakona o platama opisao kao apsurdnu, iracionalnu i proizvoljnu želju štrajkača. 

Kurti je to rekao na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio novi finansijski paket, koji uključuje 50 evra svakog meseca za radnike u javnom sektoru. 

Ali, prema njegovim rečima, taj paket je vezan za borbu protiv inflacije i nema veze sa zahtevom za usvajanje Zakona o platama.

"Na Kosovu, kada nam PISA testovi pokazuju da je tri četvrtine funkcionalno nepismene dece, ucenjivati Vladu, pretiti Vladi raspadom države je apsolutna neodgovornost. Svi gube od štrajka. Dan bez učenja za decu je neodgovorno ponašanje. Zbog nepismenih i zbog razmišljanja samo o platama, dopunjuju se naše socijalne liste, ili pomoćni ili fizički radnici u Nemačkoj. Moramo da popravimo obrazovni sistem, ali vidite šta se dešava, traženje novca da bankrotira državu, da uništi državu. Ja pozivam ljude na racionalnost, odgovornost i podučavanje", rekao je Kurti.

On je rekao da nije nedostajao socijalni dijalog sa sindikatima, ali je naveo da se kao premijer sastaje samo sa predsednikom Unije sindikata, a ne i sa čelnicima sindikalnih ogranaka.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš