Kurti i Mustafa završili sastanak, bez izjava za medije

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa ni večeras, sudeći po pisanju medija, nisu postigli sporazum za formiranje vladajuće koalicije i napustili su zgradu Skupštine Kosova bez izjava.

Kurti i Mustafa završili sastanak, bez izjava za medije

Uoči početka današnjeg sastanka bilo je nagoveštaja da bi sporazum mogao biti postignut, ali izgleda da dve partije još uvek ne mogu da se dogovore oko raspodele vlasti.

Kako javlja KTV ne navodeći imena,neki zvaničnici DSK su za taj medij rekli da večeras nije postignut dogovor.

Prema istim izvorima sastanci će se nastaviti, a naredni između dva lidera biće održan već sutra.

Koalicioni sporazum za formiranje Vlade se čeka već tri meseca, a sporna tačka je raspodela pozicija iako  je program dveju stranaka postignut neposredno nakon prevremenih parlamentarnih izbora 6. oktobra.

Podsetimo, DSK je pored ostalog tražio poziciju predsednika Kosova, dok je Samoopredeljenje smatralo da o tome treba razgovarati kada aktuelnom predsedniku Hašimu Tačiju istekne mandat u proleće 2021. godine.

Tako je konstituitivna sednica održana 26. decembra bez političkog dogovora na kojoj je za predsednika Parlamenta izabran Gljauk Konjufca iz Samoopredeljenja.  

Potom se za pregovarački sto oko formiranja vladajuće koalicije ponovo vratilo pitanje predsednika Skupštine, DSK je tražila da im se vrati ta pozicija, što je Samoopredeljenje odbijalo napominuući da su i poslanici Demokratskog saveza Kosova glasali za izbor Konjufce.

Mandatar za sastav Vlade, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti trebalo bi do 4. februara da predstavi Skupštini Kosova novi sastav Vlade i da dobije prostu većinu odnosno 61 glas poslanika.

Samoopredeljenje ima 29 poslanika, a DSK 28.

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš