Kurti i Mustafa u Skupštini Kosova, u parlament došli i predstavnici EU i Kvinte, sem SAD

U zgradi Skupštine Kosova počeo je još jedan sastanak lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, nakon jednog časa u parlament su pristigli, navode mediji u Prištini, i ambasadori i predstavnici ambasada Kvinte osim SAD, a stigla je i Šefica Kancelarije EU Natalija Apostolova.

Kurti i Mustafa u Skupštini Kosova, u parlament došli i predstavnici EU i Kvinte, sem SAD

Mustafa  je uoči sastanka rekao da DSK ostaje pri svojoj ponudi za ravnopravnu raspodelu vlasti, ali je i rekao da je poziv ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicima EU trebalo da pošalje Samoopredeljenje, prenose prištinski mediji.

Ranije danas ambasade zemalja Kvinte u Prištini saopštile su da se neće baviti posredovanjem u pregovorima između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova povodom formiranja vlade.

Ambasadori Fancuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država su na taj način objasnili svoj stav imajući u vidu da se pojavila informacija o održavanju sastanka između Aljbina Kurtija I Ise Mistafe na kome će oni posredovati.

“Nećemo se baviti posredovanjem. Ohrabrujemo sve političke aktere na Kosovu da se fokusiraju na želje naroda”, navodi se u saopštenju.

Nemačka ambasada u Prištini je u odgovoru za list Ekpress navela da nisu upoznati da su Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova uputili zajednički poziv državama Kvinte.

Na pitanje Ekpres-a o sastanku, za koji je rečeno da će se održati u Skupštini Kosova na zahtev PS-a i DSK-a, nemačka ambasada je izjavila da se raduju kada postoje pozivi kao što je ovaj, ali da zapravo da nisu upoznati sa takvim zajedničkim pozivom.

"Drago nam je kada dobijamo pozive od političkih stranaka. Trenutno nismo upoznati sa takvim zajedničkim pozivom", saopštila je nemačka ambasada.

Takođe i Kancelarija EU na Kosovu ranije je naznačila da nije dobila poziv za sastanak  DSK-PS

„U principu, ambasadorka Apostolova sastaje se sa svim političkim liderima ako bude pozvana. Trenutno nemamo takav poziv ", izjavila je portparolka Kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj.

Funkcioner Samopredeljenja Erzan Vranići je u toku dana kazao da se o ambasadorima Kvinte nikada nije razmišljaloi kao o posrednicima “već samo kao eventualnim pomagačima za ono za šta su i sami izrazili svoju spremnost “, naglasio je Vranići.

Inače, Kurti ima rok do 4. februara da Skupštini Kosova predstavi novi sastav Vlade.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš