„Kurti i Imeri bi se više borili za prava srba“

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, gostujući u emisiji „Popodne„ na RTK2, kaže da bi prava za sve zajednice trebalo da budu ista i da bi se Samoopredeljenje više zalagalo za to.

„Kurti i Imeri bi se više borili za prava srba“

„Dobili smo imidž ultranacionalističke stranke ili pokreta, što apsolutno nije istina. Jer bi se ja, Aljbin Kurti, Visar Imeri, apsolutno više borili za prava Srba, ali da bude izjednačeno, da ja kao Albanac i neko kao Srbin imamo ista prava,da razgovaramo o istim penzijama, o školama. Tako će se postići potpuna integracija, a to ne može da se uradi preko noći“, kaže Ahmeti.

Gradonačelnik Prištine poručuje da je ovaj grad otvoren za sve zajednice. Iako ne raspolaže preciznim podatkom koliko Srba živi u glavnom gradu Kosova ,dodaje da nacionalnost ne treba da predstavlja problem.

„Ja bih bio najsrećniji gradonačelnik kada bi ljudi  hteli da žive ovde,ali ja ne mogu nikoga da teram da se vrati ovde da živi.Što se mene tiče,a ja sam gradonačelnik,nema nikakvih prepreka da se neko vrati da živi ovde“,  izjavljuje Ahmeti.

On navodi da Samoopredeljenje nema problema sa kosovskim Srbima i smatra da dijalog umesto sa Srbijom treba voditi sa Srbima na Kosovu.

„Mi smo za to da otvorimo dijalog sa kosovskim Srbima i da pričamo o pravima i problemima, čega se boje, šta možemo da poboljšamo. Koliko je samo para otišlo na koncept multietničkog društva, na konferencije na koje odlazimo zajedno u Solun, Srbi, Albanci, NVO borave tamo po nedelju dana i sve je u redu.Bilo bi bolje da smo umesto toga otvorili fabriku na severu gde bi radili i Srbi i Albanci“, navodi gradonačelnik Prištine i član Samoopredeljenja.

Ahmeti tvrdi da Zajednica srpskih opština neće biti nevladina organizacija i da će imati ovlašćenja,ali ističe da je ona „monoetnička, nepotrebna multietničkom društvu kakvo je Kosovo.“

Iako se kao glavni povod protesta navodi formiranje Zajednice srpskih opština,gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti kaže da su oni organizovani  zbog nezadovoljstva građana svakodnevnim problemima sa kojima se suočavaju i velike stope nezaposlenosti .

„Ako nam godinu dana pričaju samo o Zajednici, a mi mislimo da ta zajednica nije dobra, i tu ne pričamo o pravima Srba. Hajde da ovde govorimo o pravima Srba, a ne da stalno idemo po mišljenje o Srbima ovde u Beograd. Mislim da se situacija zbog takvog pristupa uopšte nije poboljšala.. Srbi i Albanci nisu u dobrim odnosima na Kosovu, jer se Tači i Dačić slikaju u Briselu“, ističe Ahmeti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš