Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla nepovratno da se pogorša

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je pristao na kompromis po pitanju registarskih tablica, nakon što ga je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer upozorio da bi situacija na severu Kosova mogla nepovratno da se pogorša.

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla nepovratno da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens najavio je na Tviteru, kako je naveo, opsežan intervju sa Kurtijem o svim bitnim temama koje se tiču Kosova, koji će biti objavljen u listu “Frankfurter algemajne cajtung”.

Prema rečima Martensa Kurti je izjavio da ga je Hovenijer upozorio da bi situacija na severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

"Američki ambasador je imao više informacija od mene o situaciji na severu", rekao je Kurti, ne ulazeći u detalje.

Kurti je ocenio i da je "neobično iskrena i veoma oštra kritika", koju mu je uputio specijalni predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj, nekonstruktivna.

"Nisam tvrdoglav, ja sam principijelan", rekao je Kurti.

Potrvdio je i da će Kosovo zvanično podneti zahtev za članstvo u EU u decembru.

Martens dodaje da je sa Kurtijem razgovarao i o ulozi Borelja i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, kao evropskih medijatora, kao i o suštini francusko-nemačkog predloga za rešenje pitanja između Kosova i Srbije.

Po Martensovim navodima bilo je reči i o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i o pitanju priznanja Kosova od strane Srbije.

"Da li bi Kurti priznao Kosovo da je Vučić? Ili, drugim rečima: Zašto bi to Vučić uradio, ako je nagrada, koja je nekada bila na vidiku, nestala", bilo je jedno od pitanja u intervjuu, kaže Martens.

On je u najavi intervjua sa Kurtijem dodao da je bilo reči i o recipricitetu za manjine, činjenici da EU i SAD zahtevaju formiranje ZSO, kao i o viznoj liberalizaciji, članstvu Kosova u Savetu Evrope i drugim temama.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš