Kurti: Grobovi dokaz srpskog genocida na Kosovu

U selu Rezala, nadomak Srbice, danas su sahranjeni posmrtni ostataci Albanaca koji su pronađeni ove godine u Kiževku, kod Raške. Kosovski premijer, Aljbin Kurti, kazao je da su njihovi grobovi „dokaz genocida Srbije na Kosovu“.

Kurti: Grobovi dokaz srpskog genocida na Kosovu

Aljbin Kurti boravio je danas u Rezalama, odakle je poručio da „neće stati dok se pravda ne ispuni“.

„Danas, 22 i po godine nakon strašnog dana, žrtve se vraćaju da počivaju na svojoj zemlji. Ovi grobovi su istina, dokazi o srpskom genocidu na Kosovu. Danas smo zajedno tu da odamo počast kosovskim mučenicima. Nećemo stati dok im ne obezbedimo pravdu“, rekao je on.

Gradonačelnik Srbice, Bekim Jašari (Jashari), kazao je da međunarodni sudovi moraju da se pozabave počiniocima ratnih zločina koji su još uvek na slobodi.

Tvrdi da se onima koji su se „suočili sa nepravdom koju je Srbiji nanela Kosovu tokom rata“ sada sudi „nepravedno“ u Hagu.

„Ova zemlja je prekrivena pre 22 godine nevinom krvlju 98 Albanaca. Ubijeni su u jednom od najnemilosrdnijih masakara koje je počinila Srbija. Samo su troje građana pobegla. Danas ponovo sahranjujemo devet žrtava koje su identifikovane u masovnoj grobnici u Kiževaku. Ovi masakri, ovi kovčezi su arhiva koja dokazuje ko su bili kriminalci, ubice. Bili smo žrtve…u svojoj zemlji. Počinioci ovog masakra i drugi još nisu izvedeni pred lice pravde. Međunarodna pravda mora da se pozabavi njima. Ironiju sudbine u Hagu nepravedno procenjuju oni koji su se suprotstavili ovom varvarstvu. Vratiće se kao pobednici. Danas osećam i delim duboki bol za vaše voljene, ali ponosan sam što je njihova krv okrunjena slobodom“, kazao je Jašari.

Podsetimo, posmrtni ostaci pronađeni u Srbiji predati su Prištini 30. septembra. Na prelazu Merdare tada je izvršena predaja identifikovanih posmrtnih ostataka sedam lica albanske nacionalnosti ekshumiranih na lokaciji Kiževak, kao i reasocijacija posmrtnih ostataka za dva lica albanske nacionalnosti sa iste lokacije, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Srbije, a iste navode potvrdila i kosovska vlada.

Tada je i najavljeno da će prištinska delegacija, nakon preuzimanja identifikovanih posmrtnih ostataka, iste predati porodicama radi sahrane.

Kosovski premijer se i oglasio i tog 30. septembra, kada je takođe optužio Srbiju za genocid na Kosovu, a sličnu poruku poslala je i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

„Danas, posle 22 godine, pet meseci i 25 dana čekanja vratili su nam se: Šefćet Zabelji (Shefqet Zabeli), Sadri Zabelji (Zabeli), Dibran Rukoli (Rukolli), Jonuz Rukoli (Rukolli), Hetem Deljiu (Deliu), Nezir Deljiu (Deliu) i Nazif Hoti, koji su sahranjeni u Kiževku u Srbiji“, kazao je tada Kurti.

Naglasio je da je reasocijacija ostataka pronađenih u Kiževku za dve osobe izvršena na osnovu posmrtnih ostataka iskopanih pre više godina u masovnoj grobnici u Rudnici.

Podsetimo, prošlog meseca je komisija za nestala lica Vlade Srbije, takođe preuzela identifikovane posmrtne ostatke tri lica srpske nacinalnosti koji su stradali tokom sukoba na Kosovu.

Nove primopredaje posmrtnih ostataka stižu nakon serije sastanaka prištinske i beogradske delegacije u Briselu, na kojima se razgovaralo o temi nestalih, ali i pretposlednje runde dijaloga na tehničkom nivou – gde je, kako su potvrdile obe delegacije, dogovoreno otvaranje arhiva Beograda i Prištine s ciljem bržeg pronalaska nestalih.

Prištinska Kancelarija za nestala lica ujedno je najavila nova iskopavanja s ciljem pronalaska nestalih na teritoriji Kosova a na zahtev Beograda. Kancelarija za nestale u Beogradu, međutim, saopštila je da nije o tome obaveštena i da zahteva da prisustvuje ovim aktivnostima.

Po završetku radova u Kiževku, Priština ujedno traži da se vrše iskopavanja i u Štavalju – još jednoj lokaciji na kojoj se navodno nalazi masovna grobnica u kojoj su sahranjeni Albanci.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš