Kurti: Danas ispunjavamo viziju Adema Jašarija za vojsku Kosova

Miloševićeva fašistička Srbija je tada pogrešno mislila da bi ubistvom Adema i Hamze mogla ugasiti OVK i njenu pravednu borbu za oslobođenje Kosova. Ali rasplamsavanje rata u Prekazu samo je još više podstaklo mobilizaciju i ujedinjenje ljudi oko OVK, izjavio je premijer Aljbin Kurti, na ceremoniji postrojavanja kadrova KBS-a u kasarni „Adem Jašari“.

Kurti: Danas ispunjavamo viziju Adema Jašarija za vojsku Kosova

On je rekao da je OVK svojim poštenim i otvorenim ratom uspela da dobije podršku NATO alijanse i posebno SAD, koje su tada bile uključene u rat, da zadaju konačni udarac Srbiji i da u junu 1999. godine oslobode Kosovo.

„Upravo taj rat ne samo da nas je oslobodio od osvajača i okupatora i doneo nam državu i Republiku, već je stvorio prostor da živimo u slobodi i otvorio put za izgradnju demokratskih i stabilnih institucija. Tako smo od potlačenog naroda i od okupirane zemlje prošlog veka, u ovom veku postali moderno društvo, koje poštuje ljudske slobode i prava, i koje je izgradilo demokratsku državu, koja je svakim danom jačala i sve više progresivna. U stanju da zaštiti svoje građane i posvećena stvaranju jednakih mogućnosti za sve, država Kosovo je institucionalno oličenje ideala boraca i onih koji su pali za slobodu“, istakao je premijer Kurti.

On je naglasio da je od marta 1999. godine, dok je još bilo ratno vreme, kada je Vojna umetnička trupa „Hamze Jašari“, sastavljena od glumaca i vojnika u uniformama OVK, obeležila prvu godišnjicu otpora porodice Jašari, kosovska vojska igrala je centralnu ulogu u obeležavanju događaja od 5, 6. i 7. marta 1998. u Prekazu.

„Na ovu 25. godišnjicu epopeje OVK, podsetimo se početka ove komemorativne tradicije započete 5, 6. i 7. marta, započete 1999. godine. Ti dani su bili vreme rata, onog rata za koji se Adem Jašari pripremao ceo svoj život i tog rata kojem će posvetiti ceo svoj život. Rečeno im je 'Živ je' iako je poginuo za slobodu, jer je upravo njegov herojski pad učinio da Adem Jashari ostane živ među vojnicima OVK. On je i danas živ, posebno danas, a posebno među vama vojnicima KBS“, dodao je Kurti.

On je dalje naglasio da poreklo kosovske vojske treba tražiti krajem 80-ih, kada je Adem Jašari počeo da priča sa prijateljima o potrebi da Kosovo mora da ima vojsku.

„Zbog toga danas ispunjavamo i viziju Adema Jašarija za vojsku Kosova u to vreme, jer pomažemo Bezbednosnim snagama Kosova, koje su u procesu transformacije u Oružane snage Kosova, dodavanjem ljudstva i povećanjem kapaciteta, opremljene savremenog naoružanja i školovanja i usavršavanja u najboljim vojnim akademijama naših savezničkih zemalja. Kao i 1991. godine, Adema Jašarija su obučavali oficiri albanske vojske, zajedno sa još 100 dobrovoljaca, među kojima je i onaj koji se može nazvati drugim krilom dvoglavog orla, koje je OVK nosila na glavi. Nakon ovih obuka, Adem, Hamza i mnogi drugi drugovi ujedinjeni oko ideje rata za oslobođenje Kosova, stvorili su prve oružane grupe koje su kasnije činilo jezgro ćelija iz kojih je začeta i rođena OVK", podvukao je Kurti.

Osmani: Sloboda i naša zemlja nose pečat Adema Jašarija

"Epopeja i OVK nije samo priča o ratu i borbi, već priča o izdržljivosti, istrajnosti i nadi. To je priča o žrtvi, ali i priča o trijumfu nad zločinima koje je izazvao genocidni režim Srbije", izjavila je predsednica Vjosa Osmani, na ceremoniji postrojavanja kadrova KBS-a u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini, u kontekstu obeležavanja 25 godina od herojskog pada legendarnog komandanta i njegove porodice u Prekazu.

„Ovi muškarci i žene odgovorili su na vašu žrtvu za slobodu, pa su se hrabrošću i nepokolebljivom nesebičnošću borili da zaštite naš dom – Kosovo i da svima nama obezbede bolju budućnost. Oni nisu bili samo vojnici, oni su bili i ostali heroji. Ova sloboda i ova država nose pečat legendarnog komandanta Adema Jašarija, njegove porodice i 3.000 mučenika OVK i hiljada boraca koje i danas imamo među nama", rekla je predsednica Osmani u svom obraćanju vojnicima KBS.

Ona je rekla da su oni koji su pali za slobodu milost hrabrosti i časti.

„Zbog toga, u danima epopeje, sećamo se ne samo onih koji su dali svoje živote za našu slobodu, već i hrabrosti svih naših vojnika koji su se borili ne štedeći ništa da zaštite svoj narod i našu zemlju“, dodala je predsednica Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš