Kurc: Treba sprovesti sve što je dogovoreno u Briselu

U okviru posete zapadnom Balkanu, austrijski ministar spoljnih poslova Sebastija Kurc boravio je danas na Kosovu. On se u Prištini sastao sa premijerom Isom Mistafom, šefom doplomatije Hašimom Tačijem i ministrom obrazovanja Arsimom Bajramijem.

Kurc: Treba sprovesti sve što je dogovoreno u Briselu

Austrija i Kosovo imaju Akcioni plan za 2016. godinu, u kome se kao ciljevi navode stupanje na snagu SSP-a na proleće i ukidanje viza ove godine. Na pitanje da li će njegova zemlja podržati bezvizni režim šef austrijske diplomatije kratko odgovara da se moraju ispuniti preostali kriterijumi.

“Na evropskom nivou postoji jedan opšti dogovor po kome treba ispuniti određene uslove. Ukoliko su oni ispunjeni onda je put ka EU izvestan,” rekao je Kurc.

Kao i u Beogradu i u Prištini je rečeno da Briselski dijalog nema alternativu.

„Za nas je ključno da smo se sa Beogradom dogovorili da se sprovedu sporazumi. Dijalog sa Prištinom nema alternativu. Veoma je bitan za ceo region i preduslov je približavanja EU,“ izjavio je Kurc.

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači je kazao da će nastojati da sprovedu sve sporazume postignute u Briselu u cilju potpune normalizacije odnosa Kosova i Srbije i dobrosusedskih odnosa.

“Dijalog je ključ rešenja svih otvorenih pitanja,” izjavio je Tači.

Beč će biti medijator i u odnosima Kosova i Bosne, a Tači se zahvalio na doprinosu Austrije Euleksu i Krofu i podršci ulaska Kosova u međunarodne organizacije. Austrija je i jedan od najvećih investitora, a 4. januara je podnela u ima Kosova zahtev za telefonski kod.

Šefovi diplomatija su govorili i o političkoj sitiaciji na Kosovu.

“Znamo da ste u teškoj pozivciji. Videli smo slomljene prozore na zgradi Vlade. Apelujem na opoziciju da se kloni nasilja i vrati demokratskom dijalogu. Nasilje treba da se kazni, a opoziciju mora na demokratski način da sarađuje sa vladom,” poručio je austrijski ministar.

Tači je rekao da će se sa austrijskim ministrom opet sastati kada bude predsednik Kosova.

“Bilo bi odlično da period dok sam na funkciji ministra spoljnih poslova zaključim ovim sastankom. Na vreme ćete biti obavešteni kada će se birati predsednik i to će biti transparentan porces uz poštovanje ustava, zakona i svih pocedura,” rekao je Tači.

Austrijski ministar je pohvalio napore Kosova da zaustavi ilegalnu migraciju i masovni odlazak početkom 2015. godine i poručio da će oni koji to pokušaju brzo biti vraćeni. Tači je dodao da je Kosovo spremno ukoliko izbeglice krenu ovim putem.

“Mi ćemo biti solidarni ako se izbeglice budu kretale kroz Kosovu i koordinisati naše akcije sa EU i susednim zemljama. Imaćemo u vidu i aspekt bezbednosti i ponašaćemo se isto kao i druge zemlje u region i EU,” kazao je ministar spoljnih poslova Kosova.

Sebastijan Kurc se sastao i sa premijerom Isom Mustafom i ministrom obrazovanja Arsimom Bajramijem.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš