Kurc: Dijalog važan i za pristupni proces

Dijalog Beograda i Prištine potrebno je konstruktivno nastaviti, jer to može pomoći da se skeptične zemlje EU uvere da treba preduzeti dalje korake na evropskom putu Srbije, izjavio je ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući u OEBS-u, Sebastijan Kurc, koji je danas u zvaničnoj poseti Srbiji.

Kurc: Dijalog važan i za pristupni proces

"Dijalog bi trebalo konstruktivno nastaviti. Zato, kao ministar inostranih poslova Austrije, u potpunosti podržavam posredničku delatnost Federike Mogerini. Dva sastanka na visokom nivou, 24. januara i 1. februara, doprinela su smanjenju tenzija. Takođe, dogovor u vezi sa spornim zidom na severu Mitrovice važan je sastavni deo obnovljenog dijaloga," rekao je Kurc.

Na konstataciju da su kosovski Srbi, uklanjanjem zida na mostu u Mitrovici, napravili novi ustupak, te pitanje da li je sada na Prištini da konačno započne uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), Kurc podseća da je obe strane u dijalogu u više navrata pozvao da dosledno nastave normalizaciju odnosa.

"Da bi se sporazumi postignuti u dijalogu primenili u potpunosti, neophodni su, ne samo revitalizacija i ponovno otvaranje mosta u Mitrovici, već i uspostavljanje ZSO," naglasio je austrijski diplomata u intervjuu srpskoj novinskoj agenciji.

OEBS sa svoje dve misije aktivno, kako kaže, podržava proces normalizacije odnosa, izbegavanje eskalacije tenzija i stvaranje poverenja među stranama.

Kurc je ukazao da Austrija spada u zemlje koje najsnažnije podržavaju otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom, što je poznato i aktuelnom malteškom predsedavanju EU.

"Važno je dalje napredovanje u dijalogu Beograda i Prištine. Ako skeptičnije članice EU primete da se tu nešto pomera, onda će biti moguće lakše ih uveriti o daljim koracima u pristupnom procesu," rekao je on.

Tome služi, nastavlja Kurc, i bilateralni akcioni plan za tekuću godinu, koji je, podseća, dogovorio nedavno, u Davosu, sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Akcioni plan sadrži i konkretne aktivnosti kako Austrija Srbiji može da pomogne na putu u EU," objasnio je on.

U Beograd, kako kaže, dolazi sa dvostrukom funkcijom.

"Danas, na neki način, 'nosim dva šešira'. U Beograd putujem kao ministar spoljnih poslova Austrije, a ujedno i kao predsedavajući OEBS-u," rekao je Kurc, navodeći da želi, kako je rekao, sa jedne strane, sa svojim srpskim prijateljima razgovara i o migrantskoj krizi.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš