Krueziu: Razmatramo mogućnost otvaranja prelaza, čeka se preporuka Instituta

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, nedavno je najavila da će sutra Krizni štab u Beogradu raspravljati o otvaranju administrativnih prelaza. Sa druge strane, iz kosovske vlade poručuju da se o otvaranju svih prelaza diskutuje, te da se čeka preporuka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Kosova.

Krueziu: Razmatramo mogućnost otvaranja prelaza, čeka se preporuka Instituta

„Trenutno razmatramo mogućnost otvaranja granica i ta odluka biće doneta na osnovu preporuke stručnjaka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Kosova“, rekao je u izjavi za KoSSev portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu (Përparim Kryeziu).

Krueziu nije mogao da precizira kada bi mogla biti doneta odluka o otvaranju prelaza.

Podsetimo, premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je ranije danas da će sutra na sastanku Kriznog štaba pokrenuti pitanje otvaranja administrativnog prelaza. „Videćemo da sutra to rešimo“, poručila je.

„Insistiraću da se to reši što je pre moguće, to je nama dakle u najvećem mogućem interesu, tako da videćemo da sutra to rešimo“, rekla je Brnabić.

Prethodno, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na isto pitanje, nije dao konkretan odgovor.

Na konstataciju novinarke TV Mosta da je zdravstvenim radnicima iz centralne Srbije nedavno bilo onemogućeno od strane Prištine da uđu na teritoriju Kosova, a u okviru njenog pitanja kada se očekuje otvaranje administrativnog prelaza, predsednik je rekao da zbog „unutrašnjih sukoba nekih, koji žele da pokažu da su veći katolici od pape, strada naš narod“.

Podsetimo, nakon što je povećan broj slučajeva koronavirusa u regionu, Vlada Srbije odlučila je da zatvori granice prema susedima, međutim, Srbija je takođe zatvorila i prelaze prema teritoriji Kosova, sa izuzetkom propuštanja vozila hitne pomoći i kamiona koji prevoze robu.

Odlukom kosovske vlade, međutim, početkom marta, zatvoreni su svi kopneni prelazi na Kosovu takođe, ali za ona lica koja nisu imala kosovsku dokumentaciju. Tada je ujedno uvedena mera obavezne samoizolacije na 14 dana, svih koji budu ušli na Kosovo, a potom je zamenjena merom izolacije u karantin zoni u Prištini, i u međuvremenu je ublažena na 7 dana.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš