Kršenje milionskih ugovora za lobiranje, otvaraju se vrata Tužilaštvu

Hashim Thaçi je sklapao ugovore o lobiranju ne svakoj poziciji na kojoj je bio. Potpisani su u ime države, dok su objavljeni detalji iz ovih ugovora potvrdili da su i njemu lično služili. Zbog toga je oformljena istražna parlamentarna komisija. Gazeta Express je objavila ceo izveštaj sa nalazima komisije u vezi sa ugovorom za ličnu korist ovog lidera, potpisanih u ime Kosova.

Kršenje milionskih ugovora za lobiranje, otvaraju se vrata Tužilaštvu

Istražna parlamentarna komisija je u vezi sa troškovima lobiranja napravila jaku bazu državnom tužilaštvu kako bi ono istraživalo ugovore o lobiranju koje su potpisale državne institucije, a što je korišćeno za ličnu promociju.

Četiri potpisana ugovora Predsedništva i Vlade predati su Istražnoj komisiji. Prema izveštaju Komisije do kojeg je došla Gazeta Express, jasno se dokazuje da su ugovori služili za pojedinačnu svrhu, iako su za njih odvojena sredstva iz budžeta Kosova.

Neki ugovori za lobiranje sakriveni su od Predsedništva i Vlade. Ostali nisu objavljeni u potpunosti.

U izveštaju Istražne komisije objavljeno je da su ispitana sva lica koja su bila angažovana oko ugovora koje je sklopilo Predsedništvo u poslednje dve godine i iz Vlade od 2010.

Protagonista ugovora – predsednik Hashim Thaçi se nije pojavio pred komisiju tri puta. Nije prihvatio da odgovori ni ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli. Ispitani su Enver Hoxhaj i Avdullah Hoti, a svedočili su i Vlora Çitaku, Petrit Selimi, Ardian Arifaj, koji su upravljali određenim ugovorima.

U izveštaju se navodi da je jedan od glavnih razloga za formiranje ove komisije bilo pismo koje je britanski advokat, Geoffrey Nice, poslao Vladi Kosova. Najsovo pismo koje je ekskluzivno objavila Gazeta Express, otkriva da je on sklapao sporazume sa Vladom Kosova dok je Thaçi bio premijer.

Britanski advokat, koji od Vlade Kosova traži isplatu duga od 500 hiljada evra, rekao je da je kontaktirao bivšeg zamenika ministra spoljnih poslova, Petrita Selimija, za pružanje usluga vladi, odnosno bivšem premijeru Hashimu Thaçiju.

U izveštaju se navodi da je advokat Nice – koji kaže da je asistirao u plaćanju biografske knjige Predsednika Thaçija, odbio da govori za istražnu komisiju, zato što je prethodno tražio da pročita napisana pitanja.

Niceov zahtev je odbijen, dok je Komisija bila upućena na pismo koje je Nice napisao Vladi Kosova.

Kada je Petrit Selimi izašao pred Komisiju, negirao je da je britanski advokat ikada bio angažovan od strane Vlade. Selimi je samo priznao da se sa njim sreo.

"Svedočenje zamenika ministra spoljnih poslova Seljimija je u potpunoj suprotnosti sa poslatim pismom advokata Džefrija Najsa Vladi Kosova. Dok g. Seljimi svedoči da Vlada Kosova nije nijednom kontaktirala advokata Najsa, sam Najs pominje izvršena plaćanja sa računa Vlade Kosova koja su kasnije i prekinuta", navodi se u izveštaju.

Vlada i Predsedništvo ponudili su četiri ugovora za lobiranje Parlamentarnoj komisiji, dok se ni jedan ne odnosi na angažovanje Geoffreya Nicea.

U ovom izveštaju ispitani su drugi službenici Predsedništva, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva finansija.

Svedočenja ispitanih su često u suprotnosti jedno sa drugim.

Jedan drugi ugovor Predsedništva, koji je objavila Gazeta Express, jeste onaj između Predsedništva i američke kompanije "Ballards & Partners".

U vezi sa ovim ugovorom ispitan je savetnik predsednika Thaçija Ardian Arifaj, koji je bio angažovan u sporazumu sa Ballardsom.

Izveštaj Komisije ukazuje na to da Predsedništvo nije ponudilo dokumenta vezana za ugovor, dok je potvrdilo samo cenu sporazuma koja iznosi 1.240.000 dolara za 24 meseca.

Prema izveštaju, Arifaj je, tokom ispitivanja, dao kontradiktorne izjave. Prvo je rekao da će pokušati da donese dokumenta u vezi ugovora, da bi zatim rekao da ona ne postoje.

"U toku dva ispitivanja, menadžer ugovora, g. Ardian Arifaj, dao je kontradiktorna svedočenja. Na prvom ispitivanju od 12.10.2018. isti je svedočio da predmetni ugovori ne mogu da budu javni niti da se predaju komisiji pošto se oni ‘smatraju poverljivim’. Isti je tražio dodatno vreme, da se konsulture sa pravnom kancelarijom da priloži navedena dokumenta ili ne,“ navodi se u izveštaju.

"Dok je na drugom ispitivanju od 12.11.2018. isti promenio iskaz pri svedočenju, rekavši da su radni izveštaji sačinjeni u ‘usmenoj formi’".

U vezi sa ugovorom sa američkom kompanijom bliskoj predsedniku Donaldu Trumpu, Predsedništvo je sakrilo sve detalje, deleći samo one koji su sada poznati.

Komisija tvrdi da ima ozbiljne osnove za sumnju u vezi sa ovim ugovorom, stoga poziva državne organe da ih istraži.

U izveštaju komisije utvrđuje se da je korišćen državni budžet za lične potrebe predsednika Thaçija.

Ambasador Kosova u Vašingtonu Vlora Çitaku potvrdila je da postoji faktura o izvršenom plaćanju kompaniji "Alston & Bird". Faktura dokazuje da je plaćeno 65 hiljade evra kompaniji američkog senatora, Boba Dolea, za poslove izvršene juna 2017. Opis usluga kompanije obuhvata uređivanje predgovora biografske knjige Predsednika Thaçija koji je negirao da je naručio izradu knjige „Nova država, moderni državnik“, koju su napisali Suzy Jagger i Roger Boys.

"Senator Dole je uredio i revidirao uvodnu reč u knjizi o predsedniku Thaçiju", navodi se u opisu poslova koje je izvršila Dolova kompanija.

U vezi sa predmetnom fakturom, Parlamentarna istražna komisija je ispitala ministra spoljnih poslova Envera Hoxhaja, u vreme kada je predata faktura. Bivši ministar u toku svedočenja izjavio je da nije video sve izveštaje koje je podnela kompanija "Alston & Bird".

Istražnoj komisiji nije ponuđeno još dosta drugih dokumenata koje je zatražila u vezi razjašnjenja ugovora. U toku ispitivanja nekih od zvaničnika koji su se bavili tim ugovorima, poznato je da postoje izveštaji o ugovorima. Iste, međutim, Predsedništvo nije dostavilo.

"Menadžer sklopljenog ugovora sa ‘Alston & Bird’ Vlora Çitaku, kao i menadžer ugovora sa ‘Patton Boggs’ Heroina Telaku, u toku ispitivanja svedočile su da su izveštaji o dva ugovora postojali kao i da bi trebalo da postoje i danas u arhivama MSP-a. Postojanje izveštaja je potvrđeno i tokom svedočenja bivšeg ministra spoljnih poslova g. Envera Hoxhaja".

Izveštaj Komisije obuhvata i nalaze u vezi sa druga dva ugovora koji su u vezi sa lobiranjem. Jedan od njih je i ugovor sa kompanijom "Squirte Patton Boogs“ u iznosu od 1.331.407.8 dolara.

O ovom ugovoru, koji je potpisan na 30 meseci, Predsedništvo nije predalo sve izveštaje, dok su svedoci priznali da oni postoje. Ispitana je i menadžerka ovog ugovora, Heroina Telaku, koja je potvrdila da je izveštaj ugovora postojao i da bi trebalo da postoji i danas u arhivama MSP-a.

Poslednji ugovor je onaj sa kompanijom "Cambidge Academy of Global Affairs", u trajanju od četiri meseca. Istražnoj Komisiji su predata dva izveštaja za oktobar i novembar 2017, dok nedostaju druga dva izveštaja.

Izvor: (info-ks.net)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš