Kosovu vizna liberalizacija, Srbiji otvaranje poglavlja

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni je na svom Fejsbuk profilu napisao da će tokom nedelje Evropska komisija dati pozitivnu ocenu Kosovu u procesu vizne liberalizacije.

Kosovu vizna liberalizacija, Srbiji otvaranje poglavlja

Ministar je napisao da će sledeće nedelje biti preporučeno ukidanje viza za sve sa kosovskim pasošem.

"Dragi prijatelji i građani, težak posao je za nama, koji je rezultirao ispunjavanju kriterijuma koji su nam bili zacrtani. To nam daje za pravo da verujemo da će preporuka o viznoj liberalizaciji koji se očekuje tokom nedelje biti pozitivna, tako da će naredne godine Kosovari putovati bez viza u zemlje Evrope", napisao je Hiseni svom Fejsbuk nalogu.

U intervjuu za RTK2 premijer Kosova Isa Mustafa je takođe izrazio uverenje da se očekuje pozitivan izveštaj Evropske komisije, i da će građani Kosova naredne godine moći bez viza da putuju u zemlje EU.

A Srbija danas u Briselu otvora prva poglavlja u pregovorima o članstvu sa Evropskom unijom.

Počelo je prvom međuvladinom konferencijom u januaru 2014, ali je od svečanog do radnog susreta, u analizi ili skriningu srpskog sistema, prošle su skoro dve duge godine. Na drugoj međuvladinoj konferenciji biće otvoreno poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i poglavlje 35 u kome se traži normalizacija odnosa sa Prištinom.

Nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman, čija zemlja je optuživana da je amandmanom otežala ovo pitanje, kaže da to nije tačno i pojašnjava da zajednički pregovarački okvir predviđa da na kraju procesa normalizacije treba da bude usvojen pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš