Kosovu ukidanje viza i članstvo u UEFA

Pitanje je sata kada će Kosovo dobiti pozitivnu ocenu o ispunjenosti kriterijuma u procesu vizne liberalizacije i postati članica UEFA, najavio je Hašim Tači.

Kosovu ukidanje viza i članstvo u UEFA

Predsednik Kosova Hašim Tači je tokom susreta sa predsednikom Fudbalskog saveza Fadiljom Vokrijem rekao da je pitanje sati kada će Kosovo dobiti vest o slobodnom kretanju građana. 

Ministar za evropske integracije Bekim Čolaku već je čestitao građanima na istorijskim dostignućima, dok profesor evropskog prava Avni Mazreku tvrdi da će proces liberalizacije viza proći kroz nekoliko faza i da su mogući različiti scenariji.

Predsednik Tači je ponovio da je kašnjenje Brisela oko ukidanja viza bilo nepotrebno, navodeći da je to zasluga svih građana Kosova. 

Tači je razgovarao sa Fadiljem Vokrijem, predsednikom Fudbalskog saveza o prijemu te organizacije u UEFA, očekujući da će sutra na sastanku UEFA u Budimpešti, Kosovo postati članica Evropske fudbalske federacije.

„Učlanjenje u UEFA i liberalizacija viza su pozitivne stvari za našu zemlju. Kosovo je ispunilo sve obaveze koje su preporučene od strane EU prema tome naglasiću da proces liberalizacije odbrojava ne dane i nedelje nego svoje poslednje sate. I to je veoma dobra vest za Kosovo. I UEFA je jedna dobra vest. To je jedno novo poglavlje za  Kosovo. Da će se ljudi sa Kosova kretati slobodno kao i svi ostali Evropljani. I samo mogu da čestitam i sportistima i svim građanima Kosova. To je izuzetna zasluga svih kosovskih institucija, centralne vlade, civilnog društva, lokalne vlasti, medija i svih građana”, rekao je Tači.

Predsednik Fudbalskog saveza Fadilj Vokri zahvalio se Tačiju na dosadašnjoj podršci, navodeći da se nada da će iz Budimpešte doći sa dobrim vestima.  

„Mi se nadamo da ćemo imati većinu na ovom kongresu i da ćemo otvoriti puteve za naše mladiće i devojke, jer imamo i ženski tim. Jos jednom se zahvaljujem i vama i vladi jer ste bili veoma jaka podrska Fudbalskoj federaciji. Nadam se da ćemo iz Budimpešte doći sa pozitivnim vestima”, istakao je Vokri.

Iako Kosovo još uvek nije dobilo preporuku za liberalizaciju viza, i odluku o prijemu u UEFA, ministar evropskih integracija, Bekim Čolaku se nije uzdržao da ne čestita ova dva dostignuća. Čolaku je na Fejsbuk profilu napisao da će ova nedelja biti kjučna za istorijska dostignuća Kosova i da na tome treba čestitati.

„Veoma sam siguran da će ovo biti jedna veoma dinamična nedelja, puna istorijskih vesti za našu mladu državu. Ove vesti iako dosta kasne, ne našom krivicom, biće veoma radosne za građane Republike Kosova. Dozvolite mi da imam hrabrosti i pretpostavim potpuni uspeh Kosova koji je potpuno zaslužen. Prema tome, na jedan neuobičajen način prethodno čestitam svim građanima Republike Kosova za istorijske uspehe tokom ove nedelje“, napisao je na svom profilu Čolaku.

S druge strane, profesor evropskog prava Avni Mazreku smatra da je još uvek rano za slavlje, jer proces liberalizacije viza prolazi kroz nekoliko faza. Pozitivna odluka Evropske Komisije samo bi otvorila vrata za drugo političko mišljenje, konkretno mišljenje ministara unutrašnjih poslova, kaže Mazreku.

„Što znači da je potrebno da 55% država Evropske unije bude za. Konkretno 55% država članica predstavljaju 65% građanja EU. Ovo predstavlja najoptimističniju opciju kada je u pitanju odluka o Kosovu. Međutim države imaju mogućnost da se pozovu na “Pravo iz Nice” koje podrazumeva da je od 352 glasa iz svih 28 država, 260 glasova potrebno za pozitivnu odluku. Ovaj sistem je aktivan do 2017, to je stari sistem i predstavlja mogućnost da jedna od država zatraži ovakav način glasanja”, kazao je Mazreku.

Mazareku navodi i drugi manje verovatni scenario da jedna od članica EU blokira ukidanje viza Kosovu.

„Postoji i opasnost da jedna od država zatraži i pravo manjinske blokade koja podrazumeva da 4 države koje predstavljaju 35% populacije mogu blokirati bilo koju odluku. Države koje još uvek nisu priznale Kosovo ne predstavljaju 35% populacije, prema tome, negativna odluka ne zavisi od ovih država“, smatra Mazreku.

Kosovske vlasti očekuje da Evropska komisija ove nedelje predloži ukidanje viza građanima Kosova, navodeći da su oni jedini na Balkanu koji nemaju pravo na slobodno kretanje u zemljama Šengenske zone. Iz Prištine poručuju da su svi uslovi ispunjeni, kao i osam dodatnih, koje je Evrpska komisija decembra prošle godine odredila.

Izvor: (rtk2)

Vezani članci

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš