Kosovu pozivni broj 383, i novi operater MTS

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova i glavni pregovarač u Briselu Edita Tahiri izjavila je da je postignut Sporazum o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo i novom mobilnom operateru MTS.

Kosovu pozivni broj 383, i novi operater MTS

Sporazum o pozivnom broju za Kosovo i uvođenje još jednog mobilnog operatera rezultat je dijaloga Prištine i Beograda, koji se uz posredovanje Evropske unije vodi u Briselu. Prema tom Sporazumu, Međunarodna unija za telekomunikacije će dodeliti Kosovu međunarodni pozivni broj 383.  

“Ovo je veliki uspeh dijaloga u Briselu, i dobra vest za našu zemlju i njene građane”, izjavila je Tahiri dodavši da će ovaj pozivni broj biti dodeljen 15. decembra 2016.

“Naša država će imati svoj telefonski kod kao i sve zemlje, imaće puni suverenitet nad svojim telefonskim kodom, dok će svi pozivni brojevi koji su se koristili do sada, kao što su 381, 377, 386, biti van upotrebe”, rekla je ona.

Na Kosovu se trenutno koriste +381 telefonski pozivni broj za Srbiju, i pozivni brojevi +377 (Monako) i +386 (Slovenija).

U saopštenju se dodaje da je Sporazum o telefonskom kodu postignut zahvaljujući maksimalnoj posvećenosti Evropske unije koja je bila aktivna u procesu usklađivanja zaključaka i tehničkih detalja sprovođenja Sporazuma o telefonskom kodu.

Kako je saopštila njena kancelarija, harmonizovani su zaključci koji određuju obaveze za sprovođenje Sporazuma o pozivnom broju, a u punoj su saglasnosti sa Briselskim sporazumom iz 2013. i Akcionim planom iz 2015. Tahiri je rekla da je dogovor u skladu sa zakonima i Ustavu Kosova.

Kako je saopšteno, ovim sporazumom se predviđa da “Srbija uputi pismo Međunarodnoj uniji za telekomunikacije, u kome navodi da se slaže da se Kosovu dodeli pozivni telefonski broj, dok je rok za realizaciju ovoga 3. decembar 2016”.

Sa druge strane, kako je previđeno sporazumom, Kosovo će dati “privremenu i ograničenu dozvolu operateru mobilne telefonije MTS, koji će biti registrovan prema zakonima Kosova”. Ističe se da je ova dozvola u okviru postojeće infrastrukture mobilne telefonije, a u skladu sa Sporazumom o telekomunikacijama iz 2013. godine.

Ovoj kompaniji će se dodeliti neophodni resursi i frekvencije da “pokrije one zone koje su na teritoriji Kosova”. Ovaj operater će imati ograničen broj korisnika. Ista kompanija će imati dozvolu i za fiksnu telefoniju, u skladu sa kosovskim zakonima.

Kako se saopštava, svi operateri koji su radili bez licenci biće ugašeni. Takođe, biće ugašeni i međunarodni pozivni brojevi 381,377, 386, u trenutku uvođenja pozivnog broja za Kosovo 383. Međutim, u prelaznom periodu, do uvođenja državnog koda biće u upotrebi aktuelne opcije pozivnih brojeva.

“Sporazum o telekomunikacijama i njegovo sprovođenje omogućiće uspostavljanje reda i zakona u oblasti telekomunikacija, i više neće biti ilegalnih operatera”, navodi se u saopštenju i ističe da se sporazumom previđa da se i na severu Kosova “ugase sva tri ilegalna mobilna operatera”.    

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš