Kosovu potrebne izborne reforme

Predsednik Kosova Hašim Tači organizovao je danas u Prištini sastanak o izbornim reformama sa predstavnicima političkih stranaka. Kosovska opozicija bojkotuje ovaj skup.

Kosovu potrebne izborne reforme

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su izborne reforme na Kosovu neophodne, i da bi mogle obuhvatiti promene u načinu izbora predsednika, smanjenje broja poslanika i poslanička mesta za još dve manjinske zajednice. Tači je predložio da se smanji broj poslanika sa 120 na 100, i nova mesta u skupštini za predstavnike crnogorske i hrvatske zajednice. Predsednik Kosova je predložio da crnogroska i hrvatska zajednica imaju po jednog poslanika.

On je takođe predložio i da se razmotri način izbora predsednika Kosova.

“Tokom ranijih diskusija razmatralo se da se promeni način biranja predsednika i da se uvede direktno glasanje građana. Ili druga mogućnost, kako bi se izbegle nepotrebne interpretacije i političke krize tokom izbora predsednika u skupštini, da se izvrše promene u proceduri”, rekao je Tači istakavši da su izmene neophodne kako bi se izbegle krize.

Sadašnji izborni sistem ima nedostataka, ocenio je kosovski predsednik.

“Umesto jedne uvesti više izbornih jedinica, zahteva ustavne promene. Smatram da je potrebno nastaviti sa otvorenim listama. Kada je u pitanju izborni census, razmatrane su dve mogućnosti, da ostane 5% ili da se promeni u skladu sa političkim dogovorom”, rekao je Tači.

Obraćajući se okupljenim političkim predstavnicima, Tači je rekao da se radi o konsultativnom sastanku političkih partija, i da su promene neophodne zbog postojanja izbornih nedostataka.

Premijer Kosova i predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da su Kosovu neophodne izborne reforme, kako bi se pojednostavile procedure a nepravilnosti smanjile. Mustafa je kazao da je došlo vreme da počne rad na izmenama u izbornom procesu, kako za lokalne tako i za parlamentarne izbore. Kosovski premijer je podsetio da je proces izbornih reformi počeo još pre 4 godine I da je dosta toga urađeno.

“Reforme treba da koriste svima, potrebno je pronaći rešenje kojim će svi biti zadovoljni. Mi se zalažemo da proces bude jednostavniji, kako bi bilo što manje neregularnosti”, rekao je Mustafa navodeći neke primere mogućih reformi.

“Za lokalne izbore treba skratiti procedure, razmotriti da li da se ide u drugi krug ili ne, da li imati jednu ili više izbornih zona. Obe opcije imaju prednosti i nedostatke. Za ove reforme potrebne i izmene Ustava, za šta je opet potrebna dvotrećinska većina poslanika Skupštine Kosova”, rekao je Mustafa, dodavši da se i o izbornom cenzusu treba razgovarati.

Takođe, kazao je on, treba razmotriti i pitanje mandata, i da li ministri treba da zadrže poslanički mandat ukoliko su imenovani za ministre.

Sastanku prisustvuju lideri pojedinih političkih stranaka, kao i predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka. Daka je kazala da je “CIK spremna da da svoj doprinos u izbornoj reformi”.

Ovaj skup bojkotuje kosovska opozicija. Predsednici Alijanse za budućnost Kosova, pokreta Samoopredeljenje i Inicijative za Kosovo, Ramuš Haradinaj, Visar Imeri i Fatmir Ljimaj ocenili su ranije da Kosovu nije potrebna izmena izbornog sistema, već novi izbori. Sastanku o izbornim reformama prisustvuju i predstavnici međunarodne zajednice.

Od srpskih predstavnika, skupu je prisustvovao samo Nenad Rašić u svojstvu predsednika Progresivno demokratske stranke.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš