Kosovu će biti potrebno oko 1,2 miliona vakcina, u budžetu ima para za njihovu nabavku

U trenutcima kada se u svetu sve više govori o pronalasku vakcine za lečenje koronavirusa, očekuje se da će, kada Svetska zdravstvena organizacija vakcina to ozvaniči, Kosovo dobiti 360 hiljada besplatnih vakcina od Svetske alijanse za vakcinaciju, poznate kao KOVAKS, prenosi Gazeta Ekspres.

Kosovu će biti potrebno oko 1,2 miliona vakcina, u budžetu ima para za njihovu nabavku

Kosovsko ministarstvo zdravlja reklo je da će ostatak vakcina, kada se one budu pojavile na tržištu I budu bezbedne za ljudsku upotrebu, kupiti ostatak potrebnih vakcina sopstvenim sredstvima.

Prema informacijama zvaničnika iz oblasti zdravstva, Kosovo je nekoliko meseci u pregovorima sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i međunarodnim partnerima.

Svetska alijansa za vakcinaciju stavila je Kosovo među zemlje korisnice besplatno 20 odsto količine vakcina ili 360.000 doza vakcina protiv kovid-19.

Mišljenje Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova je da bi 1,2 miliona stanovnika Kosova trebalo vakcinisati anti – kovid vakcinom.

Čelnici kosovske vlade kažu da u budžetu ima dovoljno sredstava za obezbeđivanje ostalih količina vakcine.

„Ostatak vakcina kupiće Kosovo kroz svoj budžet. Koliko će koštati znaće se nakon što se vakcina pojavi na tržištu. Država ima dovoljno sredstava da kupi ovu vakcinu za svoje građane", rekao je kosovski premijet Avdulah Hoti.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš