"Kosovski zatvori najbolji u regionu, problem rukovođenje"

Direktor Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda na Kosovu Behdžet Šalja ocenio je da su zatvori na Kosovu na prvom mestu u regionu po infrastrukturi, ali da je rukovodstvo u njima pod uticajem politike.

"Kosovski zatvori najbolji u regionu, problem rukovođenje"

U intervju za portal ekonomiaonline.com, Šalja čiji Odbor nadzire rad zatvora, rekao je da je uprkos velikom napretku u infrastrukturi rukovodjenje zatvorima daleko od medjunarodnih standarda i pod direktnim uticajem politike.

"Mi smo po uslovima (u zatvorima) daleko bolji od Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije", kazao je Šalja.

On je ocenio da Kosovo nema potrebe za tolikim brojem zatvora i da se povećanjem kapaciteta zatvora "na neki način pretvara u zemlju zatvora sa neiskorišćenim kapacitetima".

"Nema nikakvog smisla da se u Ajvaliji, u blizini Prištine, gradi zatvor kapaciteta 600 osoba, dok Kosovo nema ukupno 600 pritvorenih. Imamo centre pritvora u Prizrenu, Peći, Severnoj Mitrovici, Lipljanu, Dubravi", kazao je Šalja.

On je ocenio da politika utiče na odlučivanje o izboru onih koji rukovode zatvorima na Kosovu, ali da krivica za takvo stanje ne može da se stavi na teret samo domaćim institucijama već i medjunarodnom prisustvu na Kosovu, koje je dugo vremena rukovodilo tom službom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš